29 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

29 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

29 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У вівторок, 29 жовтня, в Україні професійне свято відзначають військові фінансисти, в Європі і світі - Всесвітній день боротьби з інсультом і псоріазом. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 29 жовтня.

29 жовтня: яке сьогодні свято в Україні та світі

Щорічно 29 жовтня в Україні відзначають своє професійне свято відзначають військові фінансисти. Це свято було засноване в 1999 році наказом міністра оборони країни. В цей день вітають всіх військовослужбовців, які мають відношення до фінансово-економічних органів: військових бухгалтерів, економістів, фінансистів і волонтерів.

Щороку 29 жовтня у всьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом. Його заснувала WSO в 2006 році, з метою призову до термінових активних дій у всесвітній боротьбі проти цього захворювання. Ця недуга залишається однією з головних причин смерті та інвалідності в усьому світі. За даними ВООЗ, щорічно в світі в результаті інсульту помирають 6,7 млн осіб. На судинні захворювання припадає більше половини смертей, причому, якщо недавно інсульт зустрічався, в основному, у пацієнтів старше 55-60 років, то в даний час хвороба "помолодшала" - близько третини випадків доводиться на людей у віці 30-40 років.

29 жовтня в міжнародному календарі також позначений як Всесвітній день псоріазу, який був заснований в 2004 році. Цей день направлений на привернення уваги людей, міжнародних медичних і благодійних організацій, фондів, державних та приватних медичних установ усіх країн до питання профілактики, методів діагностики і лікування цього захворювання, яким страждають 3% населення планети.

Церковне і народне свято 29 жовтня

29 жовтня в церкві шанують пам'ять мученика Лонгіна, який стояв на варті біля Хреста і Гробу Господнього і став свідком безлічі чудес. Протягом свого життя він погано бачив, але коли кров Господа при розп'ятті потрапила йому в очі, то відразу прозрів. Саме тому в народі його вважають цілителем очних хвороб, а також сторожем, що охороняє будинок від нечистої сили. Згідно з народним повір'ям, Лонгин стоїть між добрим і злим світом, охороняє людей. Саме з цієї причини часто розміщували над воротами образ захисника, вінчальну або стрітенську свічу.

У народному календарі цей день називають Лонгин Сотник. За старих часів йому молилися всі, у кого були якісь проблеми із зором. За традицією в цей день наші пращури намагалися вмиватися холодною водою з криниці або ключа, вважаючи, що це поліпшить їх зір. Також в день Лонгіна Сотника намагалися вловити кожен промінчик осіннього сонечка. Згідно з повір'ям, в цей день вони мають унікальні цілющі властивості. У народі говорили, що "«сонячне світло хоч і недовге, але цілюще, добре і дороге".

Що не можна робити 29 жовтня

На Лонгіна Сотника категорично заборонено лаятися і бути в поганому настрої. Також в цей день не прийнято сидіти вдома. Наші предки, особливо ті, у кого були проблеми зі здоров'ям, намагалися обов'язково вийти на прогулянку. Вважалося, що чим більше погрітися в променях сонечка 29 жовтня, тим більше шансів пережити сувору зиму.

Прикмети 29 жовтня

  • Вітер 29 жовтня подув з півночі - дощу не буде

  • Південно-західний вітер - до негоди, яке триватиме досить довго

  • Хмари на Лонгіна на небі рідкісні - до ясної і морозної погоди

  • Іній з'явився на деревах - до потепління

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що українці отримають довгі вихідні на Різдво-2020. Відпочивати будемо в суботу-неділю 4 і 5 січня, а також в понеділок і вівторок, 6 і 7 числа.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?