Це не погрози: нарешті стало відомо, навіщо США стягують танки до кордону Білорусі
Категорія
Політика
Дата публікації

Це не погрози: нарешті стало відомо, навіщо США стягують танки до кордону Білорусі

Це не погрози: нарешті стало відомо, навіщо США стягують танки до кордону Білорусі
Джерело:  online.ua

Розміщення батальйону армії США в Литві, недалеко від кордону Білорусі, є мірою зміцнення оборони балтійської республіки, а не погрозами на адресу сусідів. Про це заявив президент Литви Гітанас Науседа в ефірі місцевої радіостанції Ziniu radijas, передає ONLINE.UA.

"Єдиною метою розміщення в Литві військ і техніки НАТО є бажання забезпечити безпеку жителів країни від можливих інтервенцій", - сказав литовський лідер.

Науседа підкреслив, що у Вільнюса ніколи не було намірів загрожувати сусіднім країнам. За його словами, Литва - миролюбна країна, яка будь-коли буде діяти агресивно по відношенню до сусідів.

"Ми намагаємося захистити свій край. Нам не потрібні інші землі і нам не потрібно лякати своїх сусідів, тому що наша політика була, є і буде мирною", - підкреслив Науседа.

Нагадаємо, на початку минулого тижня в Литву прибула американська важка військова техніка і військовослужбовці з США. Вони будуть дислоковані на полігоні Пабраде, який розташований всього в 15 км від білоруського кордону, до весни 2020 року. Відомо, що в Пабраде прибуло приблизно 30 танків Abrams, 25 бойових машин піхоти Bradley та інше озброєння США.

На цю ситуацію обурено відреагував президент Білорусі Олександр Лукашенко. Він назвав дії США і Литви прецедентом, на який жорстко відповість Мінськ. Лукашенко попередив Вільнюс, що Мінськ в змозі відповісти асиметрично на розміщення американських військ в Литві. Він уже доручив посилити чисельність сухопутного військового контингенту на кордоні з Литвою.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко попередив Європу про ризики другого Чорнобиля через натовські навчання на литовському полігоні Пабраде. Білоруський лідер нагадав, що цей полігон знаходиться буквально в декількох кілометрах від Білоруської АЕС. І якщо раптом під час навчання НАТО навесні 2020 року трапиться нештатна ситуація, то буде другий Чорнобиль, який Європа не переживе.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?