У Німеччині ухвалили важливий закон по Північному потоку-2: з'явилася реакція Києва
Категорія
Світ
Дата публікації

У Німеччині ухвалили важливий закон по Північному потоку-2: з'явилася реакція Києва

У Німеччині ухвалили важливий закон по Північному потоку-2: з'явилася реакція Києва
Джерело:  online.ua

Бундестаг прийняв важливий законопроєкт про імплементацію оновленої газової директиви ЄС - в німецькому уряді запевняють, що ніяких відхилень від європейських правил, які дозволять російському "Північному потоку-2" обійти європейське законодавство, в новому законі немає. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук висловив надію, що незалежний енергетичний регулятор Німеччини буде діяти в суворій відповідності з буквою і духом газової директиви ЄС, передає ONLINE.UA.

На своїй сторінці в соцмережі Гончарук написав, що за останній тиждень на вищому рівні було проведено ряд переговорів з німецькими та європейськими колегами з питання Північного потоку-2. За словами українського прем'єра, він отримав максимальні запевнення в тому, що норми ЄС будуть в повному обсязі без винятків відображені в німецькому законі про енергетику.

"Уряд України і надалі буде уважно спостерігати, як буде реалізовуватися на практиці прийняте законодавство", - підкреслив Гончарук, додавши, що Київ, як і раніше, буде докладати максимум зусиль для протидії агресії Росії на енергетичному фронті.

Відомо, що прийняте в німецькому Бундестазі законодавство не дає "зелене світло" для добудови газопроводу "Північний потік-2" без виконання вимог загального законодавства Євросоюзу. Зміни, внесені в газову директиву ЄС, передбачають, що оператор трубопроводу повинен бути незалежний від постачальника газу - Газпрому, а 50% його пропускної потужності повинні резервуватися для інших операторів. Однак винятки можливі, правда, лише за погодженням із Єврокомісією. Нові заходи будуть застосовуватися тільки до ділянки трубопроводу в територіальних водах ФРН, протяжністю 12 морських миль.

Слід додати, що раніше Німеччина добилася пом'якшення директиви, оскільки в підсумковому тексті говориться, що рішення про надання російському проєкту винятків з цих норм буде приймати не Брюссель, а країна ЄС, де газопровід виходить на європейську територію, після консультацій з Єврокомісією. У випадку з "Північним потоком-2", рішення відповідно прийматиме Німеччина.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що німецький Бундестаг несподівано для всіх провалив голосування за поправки, які б дозволили газопроводу Північний потік-2 обійти газову директиву Європейського Союзу. Законодавцям не вистачило кворуму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?