Справедливі ціни: Кабмін прийняв гучне рішення по тарифам на опалення
Категорія
Економіка
Дата публікації

Справедливі ціни: Кабмін прийняв гучне рішення по тарифам на опалення

Справедливі ціни: Кабмін прийняв гучне рішення по тарифам на опалення
Джерело:  online.ua

Кабмін скасував граничні тарифи на опалення і гарячу воду, які були введені попереднім урядом. Таке рішення прийнято у зв'язку з загрозою відключення міст від газу через економічно необґрунтованих тарифних ставок. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

У повідомленні говориться, що в кінці червня 2019 попередній уряд прийняв постанову, яка суперечить вимогам МВФ і вводить неринкові механізми на встановлення граничних тарифів на послуги для населення міст обласного значення. У Кабміні вважають, що через цієї постанови багато міст опинилися під загрозою зриву опалювального сезону, так як їх бюджети не дозволяють компенсувати різницю собівартості послуг і тарифів, за якими їх надають населенню.

Нагадаємо, відповідно до постанови граничний тариф на опалення для населення встановлювався на рівні 1,4 тис грн за 1 Гкал при наявності приладів обліку і 35,21 грн за 1 кв. м без приладів обліку, а граничний тариф на послугу гарячого водопостачання - на рівні 83,66 грн за кубометр за умови підключення сушилки для рушників і 75,74 грн за кубометр при її відсутності. Новий уряд визнав цей механізм неринковим, необгрунтованим, невідповідним до вимог МВФ, тому було прийнято рішення визнати постанову як втратившу силу.

У міністерстві відзначили, що українці, чиї доходи недостатні для розрахунку за комунальні послуги, мають право на субсидію. Там уточнили, що на 2020 рік в держбюджеті закладено 47,6 млрд гривень на компенсації по субсидіях, що дорівнює сумі на зазначені цілі на 2019 рік.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що українцям не варто чекати зниження тарифів на комунальні послуги. Причина в тому, що уряд і Кабмін виступають за введення ринкових цін на енергоресурси, що є одною з головних вимог МВФ для виділення нового кредиту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?