Росія повертає Україні захоплені кораблі: з'явилися перші відео
Категорія
Україна
Дата публікації

Росія повертає Україні захоплені кораблі: з'явилися перші відео

Росія повертає Україні захоплені кораблі: з'явилися перші відео
Джерело:  online.ua

Незаконно захоплені в Керченській протоці українські кораблі вже покинули Керч і вийшли в Чорне море, де їх передадуть українській стороні. Катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу" в супроводі охорони пройшли під Кримським мостом. За попередніми даними, їх передадуть Україні поблизу південного узбережжя Криму. Перші відео повернення українських кораблів з'явилося в мережі, передає ONLINE.UA з посиланням на Керчь.ФМ.

РосЗМІ повідомляють, що першим причал Керченського морвокзалу покинув буксир "Яни Капу". Через деякий час на буксир взяли ще один з українських катерів - "Бердянськ". Останнім вийшов військовий катер "Нікополь". Операція проходить під контролем кораблів російських прикордонників. Морвокзал в Керчі повністю оточений поліцією. Місцевість на підступах до території військової частини, де перебували українські катери, також перекрита - чергують російські поліцейські та люди в цивільному.

Українські буксири "Гайдамаки", "Титан" і пошуково-рятувальний корабель "Сапфір" стоять приблизно в 13 милях від берега в районі Алупки. Вони очікують захоплених в листопаді минулого року кораблів, які покинули Керч.

Нагадаємо, російські силовики незаконно затримали українські кораблі з 24 членами екіпажу в листопаді минулого року. У травні Міжнародний трибунал ООН зобов'язав РФ повернути Україні судна і моряків. Термін виконання рішення трибуналу закінчився 25 червня. Але в цей день МЗС Росії направив Києву ноту, в якій поставив умову на повернення кораблів. Тоді Україні пропонувалося надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. У Києві назвали позицію Москви неприйнятною.

Після цього Україні вдалося повернути затриманих моряків в Керченській протоці на батьківщину в рамках обміну полоненими, який відбувся у вересні 2019 року.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що журналіст розкрив важливий нюанс в поверненні українських кораблів, захоплених Росією в Керченській протоці. Він вважає, що Зеленський погодився на їх повернення на умовах Москви, щоб домогтися поступок від Путіна на нормандському саміті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?