Україна судитиметься з РФ у трибуналі з морського права - найголовніше
Категорія
Світ
Дата публікації

Україна судитиметься з РФ у трибуналі з морського права - найголовніше

Україна судитиметься з РФ у трибуналі з морського права - найголовніше
Джерело:  online.ua

Заступниця глави МЗС України Лана Зеркаль повідомила, що 21 листопада Арбітражний трибунал Міжнародного суду ООН проведе перші слухання у справі щодо порушення імунітету трьох українських військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів за Конвенцією ООН з морського права.

Про це українська дипломатка написала у своїх соціальних мережах, передає ONLINE.UA.

Вона наголосила, що "поки "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу" прямують додому в Одесу, команда Міністерства закордонних справ прямує в Гаагу". За попередніми даними, РФ поверне Києву захоплені біля Керченської протоки українські кораблі 18 листопада.

Чиновниця зазначила, що Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року на запит України зобов‘язав Росію негайно повернути під контроль України "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу" та 24 членів їхніх екіпажів.

"Проте наказ Міжнародного трибуналу не був і не є самоціллю. Наша мета — встановлення порушення права, відновлення його і отримання належної компенсації", - заявила заступниця міністра.

Окрім того, Зеркаль провела паралель з відомою справою щодо "Арктік Санрайз" (Нідерланди проти Росії), у якій арбітражний трибунал визнав порушення Росією Конвенціїї ООН з морського права та зобов’язав сплатити компенсацію на користь королівства Нідерланди.

"Ми також збираємося пройти цей шлях і довести всьому світу і арбітражному трибуналу, що прохід 25 листопада 2018 року був мирним і законним, а дії Російської Федерації, в тому числі щодо кримінального переслідування наших моряків, є порушенням норм міжнародного права", - додала вона.

Як повідомляв ONLINE.UA, корабельна група ВМС України, яка зазнала нападу РФ у листопаді 2018 року, повертається на батьківщину. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?