Газ в Європі дорожчає рекордними темпами - що відбувається
Категорія
Економіка
Дата публікації

Газ в Європі дорожчає рекордними темпами - що відбувається

Газ в Європі дорожчає рекордними темпами - що відбувається
Джерело:  online.ua

Ціни на газ на європейських хабах збільшилися на 4,3%. Варто зазначити, що це є рекордним показником за останні сім місяців, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Українську енергетичну біржу (УЕБ).

За словами експертів, стрімкий ріст цін на газ на європейському ринку спровокований прогнозами похолодання на початку грудня, а також перебоями в поставках з Норвегії через позапланове відключення на деяких родовищах.

"Однією з головних причин подорожчання називається те, що Європа збільшила споживання газу на 20% порівняно з минулим роком. Споживання газу збільшилося, особливо у виробництві електроенергії. Вироблення електроенергії на газовому паливі стало більш конкурентоспроможним. Сховища газу у 2019 році в ЄС були заповнені на 73% від усього обсягу, що є найвищим показником за останні вісім років. Це було заплановано ЄС, так як між Україною і Росією у 2019 році закінчується термін контракту ГТС, - і залишаються відкритими питання про продовження нового контракту на транспортування газу європейським споживачам, про тарифи на транзит газу і його обсяг", - йдеться в повідомленні УЕБ.

Експерти кажуть, що, прогнозуючи очікувану вартість газу, учасники торгів на УЕБ завжди орієнтуються на тенденції на європейських хабах і очікування внутрішнього ринку.

"Перший тиждень грудня розпочинається зі зниження цін на хабах до рівня початку попереднього тижня, тому на внутрішньому ринку ми очікуємо стабілізації цін", - зазначають фахівці.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Олексій Оржель заявив, що з травня 2020 року ціни на газ для населення в Україні будуть ринковими.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?