Це вже перемога: Зеленський зробив важливі заяви перед зустріччю з Путіним
Категорія
Політика
Дата публікації

Це вже перемога: Зеленський зробив важливі заяви перед зустріччю з Путіним

Це вже перемога: Зеленський зробив важливі заяви перед зустріччю з Путіним
Джерело:  Коммерсант

Головні теми переговорів українського лідера Володимира Зеленського і президента РФ Володимира Путіна на нормандському саміті в Парижі - обмін полоненими і припинення вогню на Донбасі. Про головні питання і свої очікування від зустрічі з Путіним розповів президент України в ефірі передачі "Свобода слова Савіка Шустера", повідомляє ONLINE.UA.

В ході виступу Зеленський підкреслив, що не хоче, щоб Україна була "блюдом, яке подають на стіл великим босам".

"Я дуже не хочу, щоб Україна була між. Тому що у "між" є продовження - "між іншим". Я не хочу, щоб ми були стравою, яку подають на стіл великим босам. Я хочу, щоб ми теж сиділи за цим столом і були рівноправною незалежною країною", - заявив український лідер.

Він уточнив, що їде в Париж, щоб побачити Путіна, Меркель, Макрона і зрозуміти, чи дійсно всі хочуть закінчити цю трагічну війну на сході України.

"Ми говорили з президентом Російської Федерації, коли повернули моряків, ми говорили з ним по телефону, але це телефонна розмова. Я хочу побачити людину і я хочу привезти з Нормандії розуміння і відчуття, що дійсно всі хочуть поступово закінчити цю трагічну війну. Я це зможу точно зрозуміти за столом", - пояснив Зеленський.

Основними питаннями, які Зеленський намір обговорити з Путіним, є обмін полоненими до Нового року і припинення вогню на Донбасі.

"Обмін. Я хочу розуміти скільки людей, що таке "всіх на всіх". Тому що там є списки узгоджених, а є списки неузгоджених. Скільки людей ми можемо повернути і коли. Друге - припинення вогню і хто за це несе відповідальність. Не тільки ОБСЄ. Ми будемо говорити про це не в мінському форматі, а будемо дивитися очі в очі президенту РФ", - додав Зеленський, підтвердивши, що двосторонні зустрічі з Путіним у нього заплановані і він їх не боїться.

Президент України підкреслив, що його зустріч з Путіним в нормандському форматі - це вже перемога. Зеленський впевнений, що повернеться з переговорів з конкретним результатом.

"Я хочу повернутися з конкретними речами і конкретним результатом. Але ми розуміємо, що все не вдасться. Зустріч - це вже перемога. З 2016 року не було діалогу. Я хочу знайти можливість говорити про мир. Єдине, через що я можу нервувати, що просто зустрілися, побачилися і сказали, що так, ми плануємо... Я дуже не люблю нерезультативність в будь-яких переговорах - це правда. Тому це єдине, чого я боюся", - підкреслив президент.

Зеленський додав, що на нормандському саміті і двосторонніх переговорах з Путіним говоритиме про передачу Україні контролю над українським кордоном, про ситуацію з безпекою на Донбасі, тобто про виведення російських незаконних збройних формувань з території України, про вибори на окупованих територіях.

"Я точно буду говорити про кордон. У нас інший план щодо кордону: яким чином і коли це передається. Чи хочемо в зв'язку з цим змінити мінські угоди? Не готовий відповідати, тому що хтось може зірвати зустріч в нормандському форматі. Я не готовий ризикувати цією можливістю", - уточнив Зеленський.

На завершення виступу Зеленський резюмував, що йому нема чого боятися нормандського саміту, оскільки він президент вільної країни і не сумнівається в порядності своїх намірів.

"А чого мені бояться? Я президент вільної країни. Я порядна людина. Я не продаю нашу країну нікому, ніколи і ні за що", - підкреслив президент.

Нагадаємо, нормандський саміт, в рамках якого зустрінуться лідери Франції, Німеччини, України та Росії, відбудеться 9 грудня в Парижі. Початок переговорів Путіна, Зеленського, Меркель і Макрона заплановано на 16:00 за місцевим часом (17:00 за київським). За планом переговори триватимуть три години до 19:00 (20:00 за Києвом), після чого учасники переговорів дадуть спільну прес-конференцію, на якій підіб'ють підсумки нормандського саміту.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін серйозно налаштований на переговори із Зеленським у рамках нормандського саміту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?