Взаємна вигода або нічого: у Путіна поставили жорсткий ультиматум Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Взаємна вигода або нічого: у Путіна поставили жорсткий ультиматум Україні

Взаємна вигода або нічого: у Путіна поставили жорсткий ультиматум Україні
Джерело:  Коммерсант

Росія готова домовлятися з Україною щодо транзиту газу і врегулювати газову суперечку тільки за однієї умови, якщо Київ повністю відмовиться від стягнення боргів з "Газпрому". Договір буде продовжено лише за "нульовим варіантом" - взаємна вигода або нічого. Такий ультиматум Україні поставив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв, повідомляє ONLINE.UA.

В ефірі одного з російських федеральних телеканалів Медведєв заявив, що Москва не може відмовитися від поставок газу в Україну. Але погодиться на новий транзитний договір тільки в тому випадку, якщо буде прийнято взаємовигідне рішення для обох сторін.

"Якщо інша сторона має намір стояти на своєму, то тоді нічого. Неможливо домовитися щодо газу і одночасно далі наполягати на виплатах по всяких судових рішеннях. Тому, хочуть вони цього чи ні, очевидно, що в цьому випадку необхідно прийти до якогось нульового варіанту. Подобається цей вираз чи ні, але це повинно бути взаємовигідне рішення для обох сторін", - підкреслив Медведєв.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" виплатити "Нафтогазу" майже 3 млрд доларів за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Російська сторона наполягає, щоб Україна відмовилася від цього боргу, без чого відмовляється укладати новий договір про транзиту газу, термін для заключення якого закінчується 13 грудня.

"Газпром" вважає, що необхідними умовами продовження діючого контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від всіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів. "Нафтогаз" ці умови вважає неприйнятними.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що "Нафтогаз" готовий відмовитися від нового позову проти "Газпрому", якщо буде укладено довгостроковий контракт на транзит російського газу через Україну в рахунок погашення заборгованості за рішенням минулого Стокгольмського арбітражу, яка становить близько 3 млрд доларів. У російській Раді федерацій вже відреагували на пропозицію. Там запропонували дочекатися результатів переговорів Путіна і Зеленського в Парижі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?