В Україні потужно поставили на місце Росію через новий ультиматум
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні потужно поставили на місце Росію через новий ультиматум

В Україні потужно поставили на місце Росію через новий ультиматум
Джерело:  Коммерсант

Договір по транзиту російського газу через Україну на умови нульового варіанту - це перш за все виконання Росією зобов'язань по Стокгольмському арбітражу на суму в 3 млрд доларів. Забути про цей борг Україна не може і навіть готова прийняти його газом. Про це написав виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в соцмережі, відповідаючи на ультиматум Медведєва, повідомляє ONLINE.UA.

Вітренко нагадав, що в 2009 році Нафтогаз і Газпром відповідно до результатів переговорів, які проводив особисто президент РФ Володимир Путін, домовилися, що рішення Стокгольмського арбітражу є "остаточним і обов'язковим для виконання". У 2014 році між Україною і Росією виникла суперечка щодо заборгованості, ціни на газ і оплати за транзит.

"Нагадаю, в Стокгольмський арбітраж звернувся першим саме Газпром. Але Стокгольмський арбітраж вирішив спір на користь Нафтогазу, визнавши, що Україна роками переплачувала за російський газ, а Газпром недоплачував за транзит. І про це тепер знає весь світ", - нагадав Вітренко.

Він підкреслив, що Росія роками принижувала українців, несправедливо звинувачуючи в тому, що вони недоплачували за газ. Але Стокгольмський арбітраж підтвердив, що Україна не тільки переплачувала Росії за газ, купуючи його за ціною вище, ніж в Європі, так ще і недоодержувала транзит.

"Забути про невиконання домовленостей з боку Газпрому, пробачити Газпрому 3 млрд доларів, і забрати позовні вимоги в новому арбітражі без адекватної компенсації є неможливим варіантом. При цьому втрачається сенс будь-яких нових домовленостей. Ну як домовлятися зі стороною, яка не виконує свої домовленості і не хоче нести за це відповідальність?", - підкреслив Вітренко.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв поставив Україні ультиматум. Він вимагає, щоб Нафтогаз відмовився від стягнення боргів з Газпрому, інакше Росія не погодиться на контракт по транзиту газу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?