8 грудня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

8 грудня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

8 грудня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  Коммерсант

У неділю, 8 грудня, в Україні відзначається День благодійності, в світі - Міжнародний день художника. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 8 грудня.

8 грудня: яке сьогодні свято в Україні та світі

Щорічно у другу неділю грудня в Україні відзначають національне свято - День благодійності. Він був заснований в 2007 році указом президента. Головна мета свята - утвердження принципів гуманізму і милосердя, сприяння розвитку благодійної діяльності та підтримка ініціативи громадських організацій.

Також 8 грудня о світі відзначають Міжнародний день художника. Це свято любителів всього прекрасного заснувала в 2007 році Міжнародна Асоціація "Мистецтво народів світу". В Україні професійне свято митців відзначають у другу неділю жовтня.

Церковне і народне свято 8 грудня

Православні християни 8 грудня вшановують пам'ять святого Климента, який був одним з перших християнських релігійних ораторів, які проводили проповіді на північних територіях Причорномор'я, які згодом стали землями Київської Русі. У народному календарі цей день називається Клим Холодний, так як з 8 грудня, як правило, починалася сувора зима. Тому наші предки молилися Климу за своїх дітей, просячи для них захисту від наступаючих холодів.

8 грудня велике свято відзначають католики - День непорочного зачаття Діви Марії. У цей день католики збираються в костелах, щоб брати участь в урочистому богослужінні.

Що не можна робити 8 грудня

За народним повір'ям, 8 грудня, в Климентьєв день, не можна скаржитися на холоднечу. Вважалося, якщо бути бадьорим і веселим, то Клим нагородить міцним здоров'ям, щоб легше пережити зимові морози. Також в цей день під забороною сніданки - наші предки сідали за стіл тільки після зробленої роботи, за яку бралися до світанку.

Прикмети на 8 грудня

  • Якщо к 8 грудня намело багато снігу - в наступному році буде багатий урожай.

  • Іній на сухій траві на Клима - до серйозних заморозків.

  • Йде сніг в Климентьєв день - літо буде дощовим.

  • Якщо на Клима стоїть тепла погода - наступне літо буде холодним.

Раніше ONLINE.UA писав про те, що нам готує високосний рік 2020 і що не можна робити в рік Щура.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?