Страти, тортури, зґвалтування: суд Гааги оприлюднив звіт щодо злочинів Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

Страти, тортури, зґвалтування: суд Гааги оприлюднив звіт щодо злочинів Росії

Страти, тортури, зґвалтування: суд Гааги оприлюднив звіт щодо злочинів Росії
Джерело:  online.ua

Міжнародний кримінальний суд ООН продовжує попереднє розслідування за злочинами Росії за позовом України. У річному звіті суду підтверджується, що з 2014 року в анексованому Криму і на окупованому Донбасі людей вбивали, катували, ґвалтували, незаконно депортували і брали в полон, повідомляє ONLINE.UА з посиланням на прес-службу суду Гааги.

В оприлюдненому звіті суду говориться, що в Криму після анексії в 2014 році були зафіксовані ряд жорстоких злочинів проти людяності. Серед них: вбивства, тортури, посягання на особисту гідність, незаконне ув'язнення, викрадення, примус до служби в збройних силах ворожої держави, позбавлення права на справедливий суд, переміщення частини населення окупованої території за її межі - незаконна депортація. Також зафіксовані випадки незаконного заволодіння приватної власності і культурних цінностей.

На окупованому Донбасі, за даними Офісу прокурора суду, були здійснені аналогічні злочини з боку РФ. Серед них: навмисні удари по цивільним особам і цивільних об'єктах, удари по охоронюваним будівлям, умисні вбивства, тортури, посягання на особисту гідність, зґвалтування та інші форми сексуального насильства.

У звіті суду зазначено, що в 2020 році Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду буде прагнути до того, щоб дати заключну оцінку злочинам РФ в Криму і на Донбасі. Також суд продовжить аналізувати, які справи підпадають під юрисдикцію МКС.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Міжнародний кримінальний суд прийняв від України інфомрацію щодо військових злочинів Росії під час боїв за Іловайськ і Дебальцеве. В Українській Гельсінській спілці з прав людини повідомили, що Україна надала фото- і відеодокази, які вказують на факт захоплення українських військових в полон, показання очевидців вбивств полонених, документи, що підтверджують смерть військовослужбовців в полоні. Зокрема, в матеріалах є інформація про позасудові страти військовослужбовців ЗСУ представниками проросійської групи Козачий союз "Область Війська Донського" в ході боїв за Іловайськ в 2014 і Дебальцеве в 2015 роках.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що Міжнародний суд ООН визнав прийнятною скаргу у справі України проти РФ про порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Дане рішення було оголошено 8 листопада в Гаазі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?