Ханука 2020: якого числа свято і його традиції
Категорія
Культура
Дата публікації

Ханука 2020: якого числа свято і його традиції

Ханука 2020: якого числа свято і його традиції
Джерело:  online.ua

Ханука - важливе єврейське свято, яке по-іншому називають "свято свічок". За традицією його починають святкувати 25 числа місяця кіслев протягом восьми днів. У 2020 за єврейським календарем Ханука випадає на 10 грудня і завершиться 18 числа. Як відзначають Хануку, історія, традиції, звичаї та заборони свята - в матеріалі ONLINE.UA.

Що за свято Ханука

Історія єврейського свята Ханука бере свій початок з повстання Маккавеїв проти Селеквідов, диктатор яких захопив землі Ізраїлю після смерті Олександра Македонського і почав обмежувати права євреїв. Їм заборонили вивчати Тору і дотримуватися шабату, змушуючи жити за традицією іншої культури. Іудейський народ не став терпіти подібної неповаги і зважився на повстання - воно тривало три роки і завершилося перемогою євреїв, яким вдалося звільнити Єрусалимський храм від язичників.

Очистивши осверненний храм від розставлених там ідолів, євреї знайшли там єдиний глечик олії для лампад, якого було небагато та мало вистачити не більш ніж на один день. Але дивним чином вогонь горів цілих вісім днів, яких вистачило, щоб євреї приготували нові запаси олії, і освятили храм заново. На згадку про це чудо мудреці постановили, що щорічно з 25 числа місяця кіслев вісім днів поспіль будуть запалюватися свічки для публічного прославлення чуда в подяку Господу за його допомогу, підтримку і чудеса.

Традиції свята

Свято отримало назву Ханука, так як в перекладі це слово означає новосілля, оновлення. У цей період євреї запалюють свічки в спеціальному свічнику - ханукії, а в синагогах читають молитву "Галель". Кількість свічок в свічнику зростає кожного дня свята, тобто в перший день в ханукії горить одна свічка, в другій - дві, а на восьмий день свічник заповнюється повністю. Ханукія з палаючими свічками ставиться на підвіконня, щоб всі дізналися про диво і не забули подякувати Всевишньому за порятунок.

Хануку відзначають всі євреї - це свято радості і надій, в яке прийнято веселитися і гуляти. Але при цьому в ці дні всі дорослі працюють і відпочивають тільки діти. У школах на цей період передбачено канікули. Тому Хануку ще називають дитячим святом.

Всі святкові заходи і подарунки на Хануку розраховані на дітей, які робляться щодня протягом усіх восьми днів. Цінність подарунків зростає з кожним з восьми днів свята. У перший день це повинно бути щось скромне - невелика іграшка, лялька, конструктор. У другий день дорослі з дітьми готують подарунки для інших. На третій день Хануки дарують щось пізнавальне для розвитку дитини, на четвертий день, за традицією, дарують гроші або шоколадні монетки, частину яких дитина обов'язково повинен віддати на благодійність. На п'ятий, шостий і сьомий день Хануки дітям дарують подарунки, пов'язані з сімейними цінностями. На восьмий, найголовніший день Хануки, діти отримують найдорожчий і найцінніший подарунок від рідних та близьких.

Головна розвага на Хануку - гра дрейдл, яка має історичне значення. Грою з чотиригранною дзигою, на сторонах якої написані єврейські букви, з яких складається скорочена вислів "Диво велике сталося там", іудеї користувалися для запам'ятовування алфавіту, коли загарбники заборонили вивчення Тори.

Які страви готують

На Хануку категорично заборонено поститися. У дні свята прийнято влаштовувати рясні трапези і застілля, під час яких євреї виконують пісні, складені на честь чудес Всевишнього. На Хануку за оригінальними рецептами готують різноманітні страви. Але головними символами свята на столі вважаються пончики з цукровою пудрою і латкеси, що нагадують картопляні деруни. Вітаються на святковому столі смажені грінки з часником, боби, страви з круп, рясно присмачені олією, молочні продукти і сир.

Що не можна робити

Свічки в Хануку запалюють після заходу сонця. За півгодини до цього моменту не можна їсти і займатися будь-якою роботою, крім вивчення Тори. Поки вогонь горить жінкам не можна виконувати ніякої роботи в знак подяки Всевишньому за звільнення від знущань селеквідських загарбників, які привласнили собі право першої ночі з кожної єврейською дівчиною, що виходила заміж. У дні свята прийнято веселитися і радіти диву і порятунку, тому категорично заборонено оплакувати померлих.

Вогонь, що горить на Хануку, священний, тому його ні в якому разі не можна переносити з місця на місце. Не можна залишати масло і гноти після закінчення свята. Всі ці атрибути Хануки спалюються. Вважається, що такий обряд захищає будинок від негативної енергії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що з 28 листопада в Україні по церковним традиціям почался Різдвяний піст 2020, який триватиме 40 днів, до 6 січня 2021 року включно. У цей період християни дотримуються строгих правил, готуючи тіло і душу до зустрічі Різдва Христового з чистим серцем. Що можна і не можна їсти в цей період, що категорично заборонено робити, яке меню підходить для поста та як правильно підготувати організм до обмеженої дієти - читайте в нашому матеріалі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?