Зеленський зважився змінити Конституцію України: що відомо
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський зважився змінити Конституцію України: що відомо

Зеленський зважився змінити Конституцію України: що відомо
Джерело:  online.ua

Через кілька днів після нормандського саміту в Парижі український глава Володимир Зеленський зважився змінити Конституцію України. Увечері 13 грудня він вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт про дезентралізацію влади з позначкою "невідкладний". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт парламенту.

Проєкт закону №2598 передбачає децентралізацію по всій країні. Текст законопроєкту на сайті парламенту поки відсутній, але деталі конституційної реформи прокоментував глава МЗС України Вадим Пристайко в ефірі одного з українських телеканалів. Міністр пояснив, що зміни до Конституції України, які пропонує Зеленський, є частиною зобов'язань, які Київ взяв на себе в рамках Мінських угод.

"У Мінських домовленостях сказано, що Україна погоджується на конституційну реформу, в основі якої лежить децентралізація. Українська сторона зараз віддана домовленостям, які були. І це те, про що сказав Зеленський, що ми все одно йдемо на зміни до Конституції, які передбачають децентралізацію по всій Україні ", - уточнив Пристайко.

Глава українського МЗС підкреслив, що внесення змін до Конституції України важливо для проведення наступного нормандського саміту, запланованого на квітень 2020 року. Без цієї ключової реформи, за його словами, Москва не погодиться на нові переговори.

Також Пристайко додав, що конституційна реформа вкрай важлива для України, так як посилить позиції Києва на переговорах по Донбасу. Міністр уточнив, що Україна до наступного нормандського саміту повинна буде прийняти чотири закони.

"Для того, щоб ми не просто зустрілися, а пропустили деякі непотрібні для нас моменти і вийшли на такі реальні рішення, нам необхідно зробити певну домашню роботу, яку ми і так збиралися зробити: узгодити легальні рамки всіх наших домовленостей. Це і питання амністії, і питання проведення виборів, і питання особливого статусу - ці всі питання повинні бути вирішені", - анонсував Пристайко нові зміни і ключові рішення в законодавчій сфері України.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що помічник президента України Андрій Єрмак анонсував запуск конституційної реформи в Україні після нормандського саміту. Він уточнював, що зміни відбудуться в питанні децентралізації. Зокрема, за ОРДЛО - окремі райони Донецької і Луганської області можуть отримати додаткові повноваження.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?