Можливість є: Пристайко анонсував важливе рішення Зеленського по Донбасу
Категорія
Україна
Дата публікації

Можливість є: Пристайко анонсував важливе рішення Зеленського по Донбасу

Можливість є: Пристайко анонсував важливе рішення Зеленського по Донбасу
Джерело:  online.ua

Якщо Росія продовжить упиратися по кожному пункту Мінських домовленостей, то український глава Володимир Зеленський буде ініціювати введення миротворців ООН на Донбас. У Києва є така можливість і українська влада вдасться до неї, якщо в рамках Мінська більше говорити не можна. Про це заявив глава МЗС України Вадим Пристайко в ефірі "Свободи слова", повідомляє ONLINE.UA.

"Наша команда намагається зробити все, що в рамках Мінська, а коли ми зрозуміємо, що в рамках Мінська більше ні про що нове говорити не можна і Росія впирається по кожному пункту, тоді ми будемо звертатися до наступного кроку... це буде рішення не моє, а президента ... буде, напевно, миротворча місія. І така можливість у нас є", - заявив Пристайко.

Глава МЗС нагадав, що раніше з пропозицією ввести миротворців ООН на Донбас виступала Росія. Але вона не влаштовує Київ, оскільки Москва пропонує розмістити миротворчий контингент тільки уздовж лінії зіткнення, а не по всій окупованій території.

Міністр уточнив, що вже 18 грудня відбудеться засідання тристоронньої контактної групи в Мінську за підсумками нормандського саміту. На ньому буде оголошена конкретна дата припинення вогню на Донбасі, узгоджені списки для обміну полоненими і нові ділянки розведення сил.

Нагадаємо, на нормандському саміті, який відбувся 9 грудня в Парижі, лідери Франції, Німеччини, України та Росії досягли нових домовленостей по Донбасу. В рамках переговорів Меркель, Макрон, Зеленський і Путін домовились:

  • про розведення сил і засобів ще на трьох ділянках,

  • про повне припинення вогню,

  • про відкриття нових пунктів пропуску на протязі місяця,

  • про цілодобове розширенні мандата ОБСЄ,

  • про обмін полоненими за формулою "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року,

  • про допуск на тимчасово окуповану територію Донбасу представників Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ),

  • про продовження на рік дії закону про особливий статус Донбасі,

  • про закріплення формули Штайнмайєра в українському законодавстві,

  • про нову зустріч "нормандської четвірки" в квітні 2020 року.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський після нормандського саміту зважився на зміну Конституції України. Відповідний законопроєкт він вніс на розгляд Верховної Ради з позначкою "невідкладний".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?