Зеленський змінив правила дорожнього руху: що важливо знати
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський змінив правила дорожнього руху: що важливо знати

Зеленський змінив правила дорожнього руху: що важливо знати
Джерело:  online.ua

З 14 грудня в Україні набув чинності закон про внесення змін до правил дорожнього руху. Нововведення стосуються організації дорожнього руху для осіб, що пересуваються в інвалідних візках. Відповідний указ підписав український глава Володимир Зеленський, повідомляє ONLINE.UA.

Зокрема, зміни до правил дорожнього руху внесли в 19 статтю закону "Про дорожній рух". У них передбачені основні права і обов'язки осіб, які рухаються в кріслах колісних. Документ був опублікований 13 грудня в "Голосі України" і, відповідно, вступив в силу на наступний день після публікації. Правда, в дію нововведення будуть введені через шість місяців - з 14 червня 2020 року, що передбачено законом.

В зміни в правилах дорожнього руху прописані основні права і обов'язки осіб, які рухаються в колісних кріслах. У них зазначено, що особи на інвалідних візках можуть рухатися по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках зі швидкістю пішохода, а також по краю проїжджої частини дороги, вулиці чи по узбіччі. Вони мають право на переважне перетинання проїзної частини дороги по позначених пішохідних переходах, виконуючи ПДР для пішоходів.

При переміщенні по проїжджій частині особи на колісних кріслах повинні пересуватися в напрямку руху транспорту по правій крайній смузі, поворот наліво і розворот вирішуються на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині. Під час руху вони повинні дотримуватися обов'язків велосипедистів, прописані в ПДР.

Новий закон зобов'язує осіб, які пересуваються в інвалідних візках, використовувати технічно справні та належним чином обладнані крісла, які повинні бути обладнані світловідбиваючими пристроями, а при русі в темний час доби по краю проїжджої частини дороги, вулиці чи по узбіччі - зовнішніми світловими приладами. Їм заборонено перевозити вантажі, що заважають керуванню, буксирувати причепи, перевозити пасажирів.

Нагадаємо, про внесення змін до правил дорожнього руху про віднесення осіб в інвалідних візках до учасників дорожнього руху 3 грудня проголосувала Верховна Рада. В даний час люди в кріслах колісних з двигуном не є учасниками дорожнього руху, тому фактично позбавлені права на безпечний рух.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський ввів нові штрафи для водіїв за перевезення дітей без автокрісел. При першому порушенні штраф становитиме 510 гривень, при повторному - 850 гривень.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?