Підсумки нормандського саміту: у Путіна зробили заяву про доленосний прорив
Категорія
Політика
Дата публікації

Підсумки нормандського саміту: у Путіна зробили заяву про доленосний прорив

Підсумки нормандського саміту: у Путіна зробили заяву про доленосний прорив
Джерело:  online.ua

Одним з головних досягнень саміту в Парижі є відновлення нормандського формату після тривалої перерви. Але доленосного прориву на переговорах 9 грудня досягти не вдалося. З такою оцінкою підсумків нормандського саміту виступив спікер Кремля Дмитро Пєсков в ефірі одного з російських телеканалів, повідомляє ONLINE.UA.

"Відновився чи нормандський формат після неабиякої перерви - так, відновився. Чи досягнутий доленосний прорив - ні", - заявив Пєсков.

Нагадаємо, на нормандському саміті, який відбувся 9 грудня в Парижі, лідери Франції, Німеччини, України та Росії досягли нових домовленостей по Донбасу. В рамках переговорів Меркель, Макрон, Зеленський і Путін домовилися про розведення сил і засобів ще на трьох ділянках, про повне припинення вогню, про розширення мандата місії ОБСЄ, про продовження закону про особливий статус Донбасу і про обмін полоненими за формулою "всіх на всіх" до Нового року, а також про нову зустріч в квітні 2020 року.

Через кілька днів після нормандського саміту президент України Володимир Зеленський прийняв рішення внести зміни до Конституції України в частині децентралізації. Даний закон він вніс на розгляд Верховної Ради з позначкою "невідкладний". Глава українського МЗС підкреслив, що внесення змін до Конституції України важливо для проведення наступного нормандського саміту, запланованого на квітень 2020 року. Без цієї ключової реформи, за його словами, Москва не погодиться на нові переговори.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Пєсков визнав, що обговорення ситуації на Донбасі на нормандському саміті проходило на "підвищених тонах". Зокрема, за словами спікера Кремля, Меркель, Макрон і Зеленський намагалися переконати президента РФ змінити Мінські угоди, але Путін не погодився.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?