Путін згоден на транзит газу через Україну, але за однієї умови
Категорія
Економіка
Дата публікації

Путін згоден на транзит газу через Україну, але за однієї умови

Путін згоден на транзит газу через Україну, але за однієї умови
Джерело:  online.ua

Російський глава Володимир Путін висловив готовність продовжити транзит газу через Україну, але тільки за умови економічної та комерційної доцільності для "Газпрому". Про це заявив спікер Кремля Дмитро Пєсков в ефірі програми "Велика гра" на російському федеральному телеканалі, повідомляє ONLINE.UA.

Пєсков підтвердив, що газова тема і, зокрема, транзит російського газу через Україну, обговорювалися на нормандському саміті в Парижі. Він зазначив, що на переговорах Путіна і Зеленського був присутній глава "Газпрому" і керівник українського "Нафтогазу", які детально і в цифрах обговорювали подальшу співпрацю.

Спікер Кремля зазначив, що головною перешкодою до укладення нового транзитного контракту є рішення Стокгольмського арбітражного суду, який зобов'язав Росію виплатити Україні майже 3 млрд доларів за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Москва наполягає на тому, що Київ відмовився від цього позову, але в Нафтогазі ці вимоги називають неприйнятними. Однак, за словами Пєскова, Путін все одно висловив готовність "транзитувати" газ через Україну.

"Але, звичайно, це можливо тільки за умови збереження умов економічної і комерційної доцільності для нашого постачальника, тобто" Газпрому ", - сказав Пєсков.

Нагадаємо, Україна готова на компроміс з Росією. Зокрема, "Нафтогаз" запропонував відмовитися від нового позову проти "Газпрому", якщо буде укладено довгостроковий контракт на транзит російського газу через Україну в рахунок погашення заборгованості за рішенням минулого Стокгольмського арбітражу, яка становить близько 3 млрд доларів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 13 грудня, відбувся новий етап переговорів між українським "Нафтогазом" і російським "Газпромом" щодо транзиту газу до європейських країн. Сторони домовилися продовжувати опрацьовувати варіанти продовження транзиту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?