Колишній силовик розповів про вбивства білоруських опозиціонерів на користь влади Лукашенка
Категорія
Світ
Дата публікації

Колишній силовик розповів про вбивства білоруських опозиціонерів на користь влади Лукашенка

Колишній силовик розповів про вбивства білоруських опозиціонерів на користь влади Лукашенка

Колишній силовик МВС Білорусі заявив, що кілька значних опонентів влади вбиті у 1999 році. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на резонансне інтерв'ю Deutsche Welle.

За словами ексофіцера Спецзагону швидкого реагування Юрія Гаравського, саме його структура відповідальна за ці злочини. Йдеться про вбивство ексголови МВС Юрія Захаренка, ексголови ЦВК й парламенту Віктора Гончара, а також бізнесмена з опозиційними поглядами Анатолія Красовського. Усі вони добивалися відставки президента Олександра Лукашенка.

Силовик стверджує, що став співучасником розправи.

"Усі накази віддавалися в усній формі. Жодних письмових підтверджень, відеозаписів, протоколів нема, нічого такого", - пояснив він.

Гаравський додав, що особисто інформовані про вбивства були міністр внутрішніх справ РБ за тих часів - Юрій Сиваков, а також секретар Радбезу Віктор Шейман. Він припустив, що обізнаний про це був президент Лукашенко, але на 100% не впевнений.

Наведені дані збігаються з підсумками розслідування спецдоповідача ПАРЄ Хрістоса Пургурідеса. Він провів його ще 2004 року.

"Те, що ці викрадення і вбивства сталися без відома, м’яко кажучи, дуже важливих високопосадовців, виключено. І коли я кажу "високопосадовці", то маю на увазі президента Білорусі", - вважає доповідач.

Гаравський залишив силові структури у 2003 році. Восени 2018 року він емігрував, попросив притулку в ЄС та розповів про вбивства. Втім, надані відомості та копії документів ще підлягають суттєвій обробці.

Як повідомляв ONLINE.UA, останні кілька місяців не вщухають розмови про так звану інтеграцію Білорусі та РФ. У грудні жителі Мінська вийшли на масштабний протест проти дії чинної влади із закликами не втілювати подібну політику.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?