Верховна Рада нарешті ухвалила новий Виборчий Кодекс
Категорія
Україна
Дата публікації

Верховна Рада нарешті ухвалила новий Виборчий Кодекс

Верховна Рада нарешті ухвалила новий Виборчий Кодекс
Джерело:  online.ua

Український парламент нарешті ухвалив Виборчий кодекс у цілому з урахуванням пропозицій глави держави Володимира Зеленського. Варто зазначити, що їх підтримали 330 народних депутатів - представники всіх фракцій та груп, повідомляє ONLINE.UA.

Як відомо, Виборчий кодекс було ухвалено у першому читанні Верховною Радою 8 скликання 7 листопада 2017 року, у цілому – парламентом 9 скликання 11 липня 2019 року. Український лідер Володимир Зеленський повернув його парламенту на повторний розгляд зі своїми пропозиціями 13 вересня 2019 року. Відомо, що було 17 пропозицій Зеленського. Декілька днів тому комітет рекомендував парламенту підтримати всі пропозиції глави держави.

Що цікаво, колишній спікер Андрій Парубій сказав, що вважає вето Зеленського необґрунтованим.

За словами представника президента Руслана Стефанчука, президент не міг підписати Виборчий кодекс, бо той містив положення, які не відповідають Конституції й не узгоджуються з іншими законодавчими актами.

"Незважаючи на задеклароване запровадження виборчої системи з відкритими регіональними списками, кодекс містить положення, характерні для закритих списків. Зазначене обумовлене тим, що партія гарантовано отримуватиме 10 мандатів, які розподіляються у порядку черговості за загальнодержавним списком. Такий механізм нівелюватиме волевиявлення виборців та гарантуватиме проходження до парламенту кандидатів, незалежно від персоніфікованого голосування", - сказав представник Зеленського.

Стефанчук також наголосив, що положення кодексу раніше допускали нівеляцію принципу гендерної рівності, не забезпечують рівного доступу всіх кандидатів у суб’єктів, їх висування до представництва у виборчих комісіях, не передбачають достатніх механізмів забезпечення реалізації виборчих прав окремих категорій осіб.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Верховній Раді у середу, 18 грудня, відбулося голосування  за законопроєкт про зняття недоторканості з народних депутатів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?