В Міненерго пояснили, чому Україна відмовилася від суду з РФ на 12 млрд
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Міненерго пояснили, чому Україна відмовилася від суду з РФ на 12 млрд

В Міненерго пояснили, чому Україна відмовилася від суду з РФ на 12 млрд

Голова Міністерства енергетики України Олексій Оржель пояснив, чому офіційний Київ відмовився від судових претензій до РФ на 12,2 мільярда доларів США. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Економічну правду".

За його словами, потенційний виграш країна могла б отримати лише після кількох років простою газотранспортної системи.

"Орієнтовний прибуток, з яким Україна вийшла з цієї зустрічі, це понад 3 млрд доларів по арбітражу + орієнтовно 3 млрд доларів за транзит на рік протягом 5 років. Отже, в п’ятирічній перспективі ми отримаємо близько 18 млрд доларів, з них 3 - живими грошима – вже до нового року. І це – без жодних кабальних умов щодо придбання російського газу", - пояснив Оржель.

Міністр вважає, що українська сторона не може боротися за згадані мільярди, якщо "Газпром" транзитує до країн Євросоюзу своє паливо.

"Тут є три ключові моменти: сама цифра і слова "потенційний" та "упущена". Ми могли би їх отримати, якщо б Газпром повністю відмовився від транзиту через Україну і не пускав сюди інших (питання, хто міг би бути цим "іншим", теж актуальне)", - додав посадовець.

Оржель зазначив, що отримання 12 мільярдів доларів після 3-5 років судових процесів не було б перемогою для України через порожню ГТС. Чинні домовленості дозволяють Києву отримати набагато більше без простою.

Як повідомляв ONLINE.UA, російська сторона нещодавно с простували інформацію про узгодження контрактів на пряме постачання газу в Україну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?