Зеленський нарешті заборонив поставки російської електроенергії в Україну
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський нарешті заборонив поставки російської електроенергії в Україну

Зеленський нарешті заборонив поставки російської електроенергії в Україну
Джерело:  online.ua

В Україні заборонили імпорт російської електроенергії. Цю заборону може скасувати Кабмін в разі виникнення надзвичайної ситуації в об'єднаній енергосистемі України. Відповідний закон підписав український лідер Володимир Зеленський в середу, 25 грудня, повідомляє ОNLINE.UA з посиланням на сайт президент України.

Підписаний Зеленським Закон "Про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії" № 330-ІХ" парламент ухвалив 4 грудня 2019 року. Він спрямований на забезпечення належного контролю над цінами на електричну енергію, врегулювання питань роботи теплоелектроцентралей при новій моделі ринку електроенергії, що є необхідною умовою для забезпечення теплопостачання споживачів в опалювальний період.

Зокрема, законом передбачено, що в разі різкого коливання цін на оптовому ринку електричної енергії Нацкомісія (НКРЕКУ) може встановлювати граничні ціни на цьому ринку "на добу вперед". Ці ціни будуть встановлюватися після консультацій з Антимонопольним комітетом України. Також НКРЕКУ наділили тимчасовим правом (до 1 квітня 2020 року) встановлювати виробникам, які здійснюють комбіноване виробництво електричної та теплової енергії на теплоелектроцентралях, тариф на відпуск електроенергії.

Крім цього закон забороняє продаж і постачання електричної енергії, що імпортується з Російської Федерації, правда, тільки за двосторонніми договорами та на внутрісуточному ринку. Про короткострокові договори в законі мова не йде - по ним Росія може легально постачати електроенергію в Україну.

Нагадаємо, на початку жовтня компанія "Укренерго" повідомила про відновлення поставок електроенергії з Росії, які припинилися в 2015 році. Це сталося після того, як Верховна рада дозволила імпортувати електроенергію з Росії і Білорусі за двосторонніми договорами. Відомо, що 1 жовтня імпорт електроенергії з РФ рівним графіком потужністю 100 МВт здійснювало ТОВ "Юнайтед Енерджі".

Раніше ОNLINE.UA повідомляв, що Зеленський підписав Закон"Про верифікацію і моніторингу державних виплат", який Верховна Рада прийняла 3 грудня 2019. Під верифікацію (тотальну перевірку) потраплять одержувачі пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат, які здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?