Немає підстав: Зеленський прийняв несподіване рішення по Медведчуку
Категорія
Україна
Дата публікації

Немає підстав: Зеленський прийняв несподіване рішення по Медведчуку

Немає підстав: Зеленський прийняв несподіване рішення по Медведчуку
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський відмовився позбавити одіозного українського політика Віктора Медведчука, який є кумом президента РФ Володимира Путіна, звання заслуженого юриста України, так як для цього немає підстав. Таку відповідь президент дав на відповідну петицію, яка набрала більше 30 тисяч підписів українців, передає ONLINE.UA.

У відповіді на петицію, в якій українці вимагали, щоб Зеленський позбавив Медведчука звання заслуженого юриста України, президент написав, що тільки за двох умов може це зробити - якщо нагороджений засуджений за тяжкий злочин, або якщо відповідно до закону "Про санкції" на людину накладається таке стягнення як позбавлення нагороди.

"Рішення про застосування таких персональних санкцій за пропозиціями Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, Національного банку України, Служби безпеки України приймається Радою національної безпеки і оборони України, вводиться в дію указом Президента України і вступає в силу з моменту видання указу Президента Україна і є обов'язковим до виконання (статті 1, 3 - 5). Матеріали, які відповідають певним законом підстав для прийняття Главою держави законного рішення, в Офіс Президента України не надходили", - підкреслив президент.

Нагадаємо, петиція про позбавлення Медведчука почесного звання була зареєстрована на сайті президента 25 вересня. Автори документа вимагали, щоб Зеленський скасував указ президента № 422/92 від 18.08.1992 в частині присвоєння Медведчуку звання "Заслужений юрист України".

Підставою для зняття звання, на думку авторів петиції, є те, що, за висновком дослідження, Медведчук будучи адвокатом поета Василя Стуса, порушив свій професійний обов'язок, фактично відмовившись захищати його в суді. Крім того, як нагадує автор, в 1985 році Медведчук схожим чином "захищав" дисидента Миколу Кунцевича.

Нагадаємо, Медведчук був призначений адвокатом українського дисидента Стуса в 1980 році. В ході судового Медведчук заявив, всі злочини підсудного заслуговують покарання. В результаті чого поета засудили до 10 років примусових робіт і 5 років заслання. Стус помер в россійскогом таборі особливого режиму ВС-389/36 4 вересня 1985 року.

У серпні 2018 року адвокат Медведчука вимагаввидалити з фільму "Заборонений" про життя Стуса сцену судового процесу, в іншому випадку обіцяв добиватися заборони фільму через суд. Знімальна група вирішила залишити сцену в фільмі, який вийшов в прокат у вересні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Медведчук знову влаштував вояж до Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?