Ми ще не дозріли: Кулеба пояснив позицію України у резонансному питанні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ми ще не дозріли: Кулеба пояснив позицію України у резонансному питанні

Ми ще не дозріли: Кулеба пояснив позицію України у резонансному питанні
Джерело:  interfax.com.ua

Український віцепрем'єр-міністр з питань євро- та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба розповів про причини відмови уряду від прямого газопостачання з РФ. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

За його словами, відновлення паливних закупівель можливо лише за чинними європейськими механізмами.

"Я вважаю, що ми ще не дозріли для повернення до прямих постачань. Але питання навіть не в цьому. Моя мета як віце-прем'єр-міністра з євроінтеграції полягає в тому, щоб газовий ринок України функціонував виключно на підставі норм Європейського Союзу, Третього енергетичного пакета, і щоб наша енергетика була інтегрована в європейську енергетику. Ніде в правилах Євросоюзу не написано, що ти не повинен купувати газ у певної країни", - пояснив Кулеба.

Він вважає головним моментом у цьому питанні використання в РФ газу як зовнішньополітичної зброї, яка дозволяла Кремлю шантажувати інші країни та "грати" на корумпованості місцевих політиків.

Віцепрем'єр додав, після завершення інтеграції України у газовий ринок Євросоюзу, неможливо буде заборонити купувати газ у "Газпрома". Втім, останній повинен також буде вести справи відповідно до європейських норм та законодавства.

"Він не матиме монополії, не матиме можливості нав'язувати свої умови, підкуповуючи чиновників, він буде одним із гравців", - підкреслив він.

До 2014 року Україна стала найбільшим партнером "Газпрому", але у майбутньому повернення цього статусу маловірогідно, вважає Кулеба.

Як повідомляв ONLINE.UA, у понеділок, 30 грудня, Україна та РФ підписали так звану мирову угоду щодо газу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?