Контракт на транзит: у Нафтогазі пояснили, у чому вигода для України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Контракт на транзит: у Нафтогазі пояснили, у чому вигода для України

Контракт на транзит: у Нафтогазі пояснили, у чому вигода для України
Джерело:  online.ua

Українська сторона добилася більш вигідної для себе угоди щодо газового транзиту з РФ. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пояснення виконавчого директору "Нафтогазу" Юрія Вітренка у Facebook.

За його словами, вигода помітна за усіма показниками у порівнянні з попереднім контрактом - за тарифами, обсягами.

У новому договорі говориться про конфіденційну плату за організацію транзиту. Тарифами займається Нацкомісія як Регулятор. Усі показники доступні на її сайті. Представники "Нафтогазу" додають до цих значень лише плату за власні послуги.

Російська сторона за старим контрактом щомісяця сплачувала за транспортований газ. У новому вказано, що "Газпром" платитиме за заброньовані для транспортування потужності на вході та виході.

Тариф на бронювання зазначених потужностей зростає більш суттєво. Це зроблено для спонукання бронювати систему на більші терміни.

Вітренко додав, що загалом українська газотранспортна система заброньована з боку "Газпрому" на 225 мільярдів кубометрів палива на 5 років. З них 65 мільярдів закладені на 2020 рік, а також 40 мільярдів щороку після. Таким чином, РФ сплатить щонайменш 32 долари за кожну тисячу кубометрів.

Це говорить про перевищення доходів над витратами, що не може бути програшним для України, вважають у "Нафтогазі".

Як повідомляв ONLINE.UA, віцепрем'єр-міністр України Дмитро Кулеба пояснив, чому держава ще не "дозріла" до прямого постачання російського газу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?