Ніхто не відкрутиться: Зеленський терміново звернувся до українців
Категорія
Україна
Дата публікації

Ніхто не відкрутиться: Зеленський терміново звернувся до українців

Ніхто не відкрутиться: Зеленський терміново звернувся до українців
Джерело:  online.ua

Український лідер Володимир Зеленський терміново звернувся до українців щодо авіакатастрофи в Ірані. Він пообіцяв, що поверне всіх загиблих близьким і рідним, а всі винні в катастрофі будуть покарані. Відеозвернення Зеленський записав за підсумками переговорів з президентом Ірану Хасаном Рухані, передає ONLINE.UA.

"Рухані офіційно попросив вибачення у всієї України і родичів загиблих і визнав факт того, що Іран збив український Боїнг-737. Ми домовилися, що просто зараз він віддасть наказ максимально швидко спільно з українськими експертами закінчити ідентифікацію тіл загиблих і підготувати їх для повернення в Україну . Ми домовилися, що ніхто не відкрутиться ", - заявив Зеленський.

Президент України у відеозверненні також покроково відзвітував про всі дії української влади, починаючи з трагічного ранку 8 січня, коли український літак був збитий іранською бойовою ракетою поблизу аеропорту Тегерана. За словами Зеленського, Україна відправила в Іран пошуково-рятувальну групу з 45 експертів Державної авіаційної служби, Національного бюро розслідувань авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами, представників РНБО, Служби безпеки України, ДСНС, Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ та представників компанії МАУ .

"Ми працювали системно, без істерик заради одного - досягнення результату, а саме - з'ясування правди щодо обставин авіакатастрофи", - додав Зеленський.

Український лідер підкреслив, що шокуючому визнанню Ірану безперечно сприяли і підтримка з боку міжнародних партнерів, і наполеглива позиція світової спільноти. Він висловив щиру подяку лідерам США, Канади, Великої Британії, інших країн, міжнародних організацій - від імені всього українського народу.

"Я закликаю всіх міжнародних партнерів України, вся світова спільнота бути єдиними і наполегливими до повного і остаточного розслідування всіх обставин цієї катастрофи. Це потрібно всім нам. Заради людини, яка повинна в цьому бурхливому світі відчувати себе безпечно - на землі, воді або в повітрі . Тому що людина і її життя повинні бути найвищою цінністю для будь-якої влади, будь-якої держави, будь-якого політика ", - підсумував Зеленський.

Нагадаємо, раніше в Ірані офіційно визнали, що збили український літак ракетою ППО і назвали винного у трагедії. Ним став оператор ППО, який самостійно прийняв рішення про удар за п'ять секунд. Він прийняв пасажирський літак МАУ за "ворожий об'єкт" і без узгодження запустив ракету в український Boeing 737, на борту якого летіло 176 осіб - всі вони загинули. На тлі цього визнання Зеленський провів термінову телефонну розмову з президентом Ірану Хасаном Рухані, який ініціювала іранська сторона.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський поставив потужний ультиматум президенту Ірану щодо збитого українського літака.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?