Хоче змінити Медведєва: навіщо Путін вирішив змінити Конституцію
Категорія
Політика
Дата публікації

Хоче змінити Медведєва: навіщо Путін вирішив змінити Конституцію

Хоче змінити Медведєва: навіщо Путін вирішив змінити Конституцію
Джерело:  online.ua

Російський лідер Володимир Путін вирішив змінити Конституцію Росії, щоб продовжити правити країною після завершення своїх президентських повноважень в 2024 році. Він може змінити колишнього російського прем'єр-міністра Дмитра Медведєва на посту глави правлячої партії "Єдина Росія", якій перейде контроль над урядом завдяки новим змінам Конституції. Навіщо Путін вирішив змінити Конституцію РФ та його плани на майбутнє розкрили експерти і джерела, близькі до адміністрації президента Росії, передає ONLINE.UA з посиланням на Коммерсантъ.

"Варто очікувати, що Володимир Путін очолить правлячу партію. Адже саме у неї буде контроль над урядом, а майбутньому президентові доведеться з нею рахуватися. Це як шахова партія - він збільшує число можливих власних ходів ближче до 2024 року. Але про остаточну конфігурацію поки говорити все ж таки рано", - говорять експерти.

Варто відзначити, що зараз "Єдину Росію" очолює Дмитро Медведєв, який напередодні разом з урядом раптово подав у відставку. У партії повідомили, що Медведєв продовжить очолювати партію, незважаючи на відставку з поста прем'єр-міністра. Відомо, що Путін запропонував йому посаду заступника голови Ради безпеки РФ.

Нагадаємо, конституційні поправки, анонсовані Путіним, припускають посилення парламенту і зниження ролі уряду. Експерти вважають, що конституційні зміни швидше за все пов'язані з виборами президента в 2024 році, в яких Путін, ймовірно, вирішив не брати участь. Джерело, близьке до адміністрації президента, вважає, що пропозицією змінити Конституцію Путін залишив для себе відразу кілька варіантів. Зокрема, президент запропонував включити в Конституцію норми про Державну раду. Джерело нагадало, що зараз за законом заступники прем'єр-міністра РФ і міністри призначаються президентом за поданням голови кабміну, а консультації з парламентом не передбачені. Путін же вирішив наділити Думу правом затверджувати склад уряду.

"При цьому президент буде зобов'язаний призначити членів уряду на посаду, тобто не матиме права відхилити затверджені парламентом кандидатури відповідних посадових осіб", - пояснював Путін свої пропозиції щодо зміни Конституції.

При цьому джерело не виключило також інших варіантів щодо планів Путіна на майбутнє. Він допускає, що Путін може перейти в Держраду або Радбез.

"Все буде залежати від того, як саме будуть змінені повноваження, про які згадав президент", - вважає співрозмовник видання.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що мережа висміяла послання Путіна, під час якого він оголосив про намір змінити Конституцію Росії, в іронічних мемах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?