Водохреща 2020: як правильно купатися і що не можна робити в цей день
Категорія
Україна
Дата публікації

Водохреща 2020: як правильно купатися і що не можна робити в цей день

Водохреща 2020: як правильно купатися і що не можна робити в цей день
Джерело:  online.ua

Православні християни 19 січня відзначають велике свято - Водохреща. У 2020 році воно випало на неділю, на вихідний, тому багато українців можуть собі дозволити наблизитися до церковних традицій і пирнути в крижану ополонку. ONLINE.UA розповідає розповідає, як правильно купатися на Водохреща, про прикмети свята і що не можна робити в цей день.

Водохреща 2020 - що не можна робити

Християни починають святкувати Водохреща напередодні, 18 січня. Коли загориться на небі перша зірка, по церковним традиціям починається Другий святий вечір або Щедрий вечір, який в деяких регіонах називають Голодна кутя. У цей вечір категорично заборонено шумно гуляти й веселитися, влаштовувати пишні застілля зі спиртним - християни дотримуються посту, щоб очистити свій розум і душу перед великим святом.

Також напередодні Водохреща не можна прати, щоб не осквернити воду, і плакати, інакше весь наступний рік доведеться лити сльози. Щоб очистити думки і душу від негативу, перед Водохрещам потрібно пробачити всіх своїх кривдників і помиритися з тими, з ким посварилися.

В день самого Водохреща, 19 січня, головною традицією є купання в крижаній ополонці. У цей день категорично заборонено займатися фізичною працею і господарством. Не можна також сваритися і скаржитися на життя, щоб не накликати біду. Краще відвідати церкву і набрати там водохресної води, адже вона є цілющою від всіх хвороб і може зберігатися в будинку цілий рік.

Як правильно купатися на Водохреща - важливі поради

Водохреща в народному календарі називають святом Йордану, так як саме на цій річці Іоанн Предтеча хрестив Ісуса Христа. Християни в цей день відчувають силу волі і силу духу, занурюючись з головою в крижану воду. Перед зануренням потрібно три рази перехреститися і зануритися зі словами: "В ім'я Отця і Сина, і Святого Духа".

Здавалося б, навіщо піддавати свій організм такому стресу в зимові дні? Однак купання в ополонці на Водохреща - древня і мудра традиція. Вважається, що саме в цей день, вода в природних джерелах набуває особливі властивості: після купання в хрещенській воді змиваються не тільки хвороби, хвороби, вроки, але і всі гріхи, накопичені за рік.

Медики нагадують, що купатися в ополонці на Водохреща не можна людям із захворюваннями серця, нервової та судинної системи, а також вагітним і дітям. Категорично заборонено занурюватися в крижану воду в нетверезому стані і на голодний шлунок. Фахівці нагадують правила безпечного купання на Водохреща:

  • купатися слід в спеціально обладнаних місцях біля берега,

  • перед купанням важливо розігріти тіло,

  • не пірнати в ополонку вперед головою - занурюватися краще по шию, щоб уникнути шокового звуження судин головного мозку,

  • на знаходиться в ополонці більше 1 хвилини,

  • після купання розтертися і надіти сухий одяг,

  • випити гарячий чай або компот.

Водохреща 2020: цікаві прикмети

  • Починаючи з Водохрещенського Святвечора не можна давати гроші в борг - можуть виникнути фінансові проблеми.

  • Будь-яка домовленість на Водохреща обов'язково закінчується успіхом.

  • Рясний снігопад і темні хмари на Водохреща до багатого врожаю.

  • Якщо прийняти хрещення 19 січня, то людина буде щаслива все життя.

  • Сни в водохресну ніч - віщі.

  • Ясна і морозна погода на Водохреща до літньої посухи.

Раніше ONLINE.UA повідомляв про православні традиції на Водохреща - що треба зробити 19 січня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?