Останній приліт янголів: Україна прощається із загиблими в катастрофі МАУ українцями
Категорія
Україна
Дата публікації

Останній приліт янголів: Україна прощається із загиблими в катастрофі МАУ українцями

Останній приліт янголів: Україна прощається із загиблими в катастрофі МАУ українцями
Джерело:  online.ua

У неділю, 19 січня, Україна прощається із загиблими українцями в катастрофі МАУ в Ірані. Літак з їх тілами вже приземлився в міжнародному аеропорту "Бориспіль". На церемонії прощання присутні президент України Володимир Зеленський, спікер ВР Дмитро Разумков і прем'єр-міністр Олексій Гончарук. Пряма трансляція церемонії прощання із загиблими в катастрофі МАУ в Ірані українцями проводиться Офісом президента України, повідомляє ONLINE.UA.

У катастрофі літака МАУ в Ірані загинули 11 українців: троє пілотів - Наумкин Олексій Євгенович, Гапоненко Володимир Іванович, Хоменко Сергій Анатолійович; шість бортпровідників - Стадник Катерина Олегівна, Матьков Ігор Валерійович, Микитюк Марія Михайлівна, Ліхно Денис Михайлович, Овчарук Валерія Євгенівна, Сологуб Юлія Миколаївна; і дві пасажирки - Ольга Кобюк і Олена Малахова. Також повертаються до Києва 10 українських фахівців, які проводили роботи на місці катастрофи і верифікували повернення загиблих.

У церемонії прощання із загиблими в катастрофі українцями можуть взяти участь всі бажаючі - попрощатися з "янголами" можна з 13:00 до 19:00 в терміналі В аеропорту "Бориспіль".

Напередодні президент МАУ Євген Дихне звернувся з потужним закликом до всіх українців. Він написав у соцмережі, що "наші янголи заслуговують на особливе вітання дома" і попросив натиснути автомобільний сигнал на знак солідарності з усією країною під час прибуття літака з тілами загиблих в "Бориспіль", щоб вони знали, "як гаряче ми їх чекали вдома".

З таким же закликом виступила відома ведуча Марічка Падалко. Вона зазначила, що 19 січня, день повернення тіл загиблих українців в катастрофі МАУ в Ірані - "наш тест на солідарність".

"Коли п'ять років тому тіла пасажирів збитого MH17 привезли додому, зокрема, в Голландію, практично весь Амстердам вийшов на вулиці. Люди стояли на тротуарах, на мостах, тримали прапори і плакати "Ласкаво просимо додому", а в аеропорту літак зустрічала королівська сім'я", - зазначила вона.

Прощання із загиблими в катастрофі МАУ українцями - трансляція (відео):

Нагадаємо, літак МАУ був збитий іранською ракетою в районі Тегерана вранці 8 січня. Боїнг 737 з 176 людьми на борту здійснював рейс зі столиці Ірану до Києва. Тільки через три дні Іран офіційно визнав, що вдарив по українському літаку бойової ракетою ППО через "людську помилку" - іранські військові нібито прийняли боїнг за "ворожий об'єкт".

На тлі шокуючого визнання Ірану президент України Володимир Зеленський провів термінову телефонну розмову з іранським лідером. Хасан Рухані офіційно попросив вибачення у всієї України і родичів загиблих та визнав факт того, що Іран збив український Боїнг-737. Він пообіцяв, що продовжить розслідування авіакатастрофи і покарає всіх винних, а також погодився на виплату компенсації.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що сім'ї загиблих в катастрофі в Ірані українців отримають по 200 тисяч гривень компенсації від уряду України. Рішення по виплатах також вже прийняли в авіакомпанії МАУ, якій належав збитий іранської бойової ракетою Boeing 737. Про це повідомив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?