В Україні підняли податок на авто - що потрібно знати
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні підняли податок на авто - що потрібно знати

В Україні підняли податок на авто - що потрібно знати
Джерело:  online.ua

В Україні підняли податок на продаж авто - введена нова ставка при відчуженні трьох та більше авто за рік. Нововведення стосуються будь-якого виду транспорту, а не тільки продажу легкових автомобілів. Відтепер, за третй і кожний наступний проданий за рік транспортний засіб продавець буде зобов'язаний заплатити 18% від оціночної вартості кожного. Відповідний закон ухвалила Верховна Рада, передає ONLINE.UA.

Законопроєкт №1210, який передбачає збільшення податку на продаж авто, у другому читанні і в цілому депутати прийняли 16 січня. Тепер документ повинен підписати спікер парламенту і затвердити президент України.

У законі прописано, що при продажу одного автомобіля або будь-якого іншого транспортного засобу протягом року фізична особа нічого не платить - ставка податку становить 0%, як було і раніше. Не змінилася податкова ставка і при продажу другого авто в рік - податок становить 5% від оціночної вартості транспорного засобу. При відчуженні третього і більш автомобіля або іншого транспортного засобу, продавець буде зобов'язаний заплатити вже 18% податку від оціночної вартості авто.

Експерти вже оцінили нововведення. Вони відзначили, що в середньому українець користується купленим автомобілем чотири роки, а це говорить про те, що на пересічних громадянах зміни позначитися не повинні. Вони відзначили, що прийнятий закон про новий податок на авто є ще одним кроком у бік цивілізованого вторинного ринку. Таким чином, на думку фахівців, депутати намагаються створити законодавче поле для торгівлі автомобілями через спеціалізовані компанії та автосалони.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року в Україні почали діяти нові жорсткі штрафи для водіїв. Тепер водіїв за їзду в нетверезому стані будуть притягувати до кримінальної відповідальності - штрафи виросли до 34 тисяч гривень, а за повторне порушення до 51 тисячі гривень.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні змінилися правила дорожнього руху. Нововведення стосуються парковки електромобілів, на місцях для яких не можна паркувати машини з традиційним двигуном внутрішнього згоряння. За порушення правил паркування передбачені штрафи до 510 гривень.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?