До Зеленського терміново приїхав представник президента Ірану - що сталося
Категорія
Україна
Дата публікації

До Зеленського терміново приїхав представник президента Ірану - що сталося

До Зеленського терміново приїхав представник президента Ірану - що сталося
Джерело:  online.ua

Все, про що українська влада домовлялася з президентом Ірану Хасаном Рухані з приводу катастрофи МАУ в Тегерані, в основному виконано. Йдеться про допуск українських фахівців до ідентифікації тіл загиблих українців і повернення їх додому. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський на переговорах зі спецпредставників іранського лідера Мохаммадом Есламі, який 20 січня терміново приїхав до Києва. Про що йшла мова на переговорах і про що домовилися Зеленський з Есламі повідомила пресслужба українського лідера, передає ONLINE.UA.

Зеленський, зокрема, констатував, що в питанні з'ясування обставин трагедії, в результаті якої загинули 176 осіб, іранська сторона дотримувалася більшості домовленостей. При цьому він наголосив на необхідності подальшої співпраці в розслідуванні катастрофи.

Український глава нагадав вимогу про передачу Іраном в Україну "чорних скриньок" для розшифровки. Він запевнив, що в нашій країні є можливості для вивчення бортових самописців. Сторони домовилися, що Іран направить в Україну представників, які ознайомляться з цими можливостями. Також представник Рухані погодився передати в Україну всі залишки літака МАУ, які збереглися після катастрофи.

Окрему увагу Зеленський приділив компенсацій сім'ям загиблих в авіакатастрофі.

"Ми вже ніколи не зможемо повернути батьків, дітей, рідних їх сім'ям. Єдине, що ми можемо їм дати, - це справедливість. А справедливість полягає в істині. Я обіцяв рідним і близьким загиблих, я обіцяв народу України, що істина буде встановлена. Ми повинні знати, що сталося", - підкреслив Володимир Зеленський.

На переговорах Зеленського з Есламі був присутній генпрокурор України Руслан Рябошапка. Він закликав Іран до ефективного розслідування трагедії.

Нагадаємо, кататсрофа МАУ в Тегерані сталася 8 січня. Український літак через дві хвилини після зльоту збила бойова ракета ППО Ірану. У катастрофі загинули 176 осіб, в числі яких 11 українців - 9 членів екіпажу і дві пасажирки. Іран на офіційному рівні лише через три дні визнав провину за збитий український літак. До цього офіційний Тегеран підтримував версію про технічну несправність боїнгу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Іран знову відмовився виконувати вимогу України про передачу "чорних скриньок" збитого літака МАУ, на борту якого загинули 176 осіб. Глава комісії з розслідування авіаційних подій Організації цивільної авіації Ірану Хасан Резаєфар через день після того, як пообіцяв відправити в Київ бортові самописці потерпілого краху боїнга, заявив, що Тегеран самостійно планує відновити дані і записи бортових самописців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?