Вчені навчилися добувати кисень з місячного пилу
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені навчилися добувати кисень з місячного пилу

Вчені навчилися добувати кисень з місячного пилу
Джерело:  online.ua

Команда науковців побудувала прототип апарату, який дозволяє добувати кисень з місячного пилу - реголіту. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт Європейського космічного агентства.

Хіміки вважають свій проєкт вкрай важливим для майбутнього виживання космонавтів на поверхні супутника. Якщо техніка працюватиме належним чином, наука отримає можливість заправляти також міжпланетні ракети.

Автором дослідження стала Бет Ломакс з Університету Глазго, Шотландія. Її команда з'ясувала, що у складі місячного реголіту можна знайти від 40 до 45% кисню.

Наразі вчені випробували установку на точній копії пилу, яку виготовили на Землі. Перший млинець нанівець, але пізніше процес вдосконалили завдяки електролізу розплавленої солі.

Реголіт подають у сітчастий кошик. До нього додають хлорид кальцію як електроліт. Після суміш нагрівається до 950 градусів Цельсія та проходить через електричний струм. Це відокремлює від пилу кисень і переносить сіль на анод, де останню можна видалити. Таким чином з реголіту вдалося отримати близько 95% кисню.

Залишки виявилися сумішшю металевих сплавів.

"Це ще один перспективний напрямок досліджень - які корисні сплави можуть бути виготовлені в процесі видобутку кисню, і де їх можна застосовувати", - цитує ESA фахівця з матеріалів Олександра Мауресса.

Як повідомляв ONLINE.UA, американський уряд засумнівався в успішному доведенні до кінця місячної місії Artemis, яку розробляють у NASA.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?