Смертельний вірус в Китаї: що важливо знати про небезпечний коронавірус і як захиститися
Категорія
Світ
Дата публікації

Смертельний вірус в Китаї: що важливо знати про небезпечний коронавірус і як захиститися

Смертельний вірус в Китаї: що важливо знати про небезпечний коронавірус і як захиститися
Джерело:  online.ua

Небезпечний вірус в Китаї призвів до смерті вже 26 людей. Число заражених людей в Китаї вже сягає 900 осіб, при цьому вірус продовжує стрімко поширюватися по інших країнах. Підтверджено 4 випадки зараження в Таїланді, 2 - в Японії, 2 - у В'єтнамі, 1 - в Сінгапурі, 1 - в США і 1 в Тайвані. Що на даний момент вченим відомо про вірус з Китаю, які симптоми захворювання, як захиститися від смертельної пневмонії - читайте в матеріалі ONLINE.UA.

Вірус 2019 nCoV - що відомо вченим

Експерти оцінюють новий вірус з Китаю, як небезпечного представника великої групи коронавірусів, які заражають людей і тварин. Найближчим родичем нового вірусу, за даними вчених, є SARS-CoV - збудник атипової пневмонії, яка і була зафіксована у жителів китайського міста Ухань в грудні минулого року. Відомо, що у небезпечного китайського вірусу немає ДНК, а це свідчить про те, що антиретровірусна терапія на нього не діє.

Спочатку медики не визначили найнебезпечніший вірус в Китаї як коронавірус, так як в лабораторних тестах він не значився як збудник ТОРС - тобто коронавірус, що викликає важкий гострий респіраторний синдром, більш відомий як атипова пневмонія. Однак, пізніше їм вдалося з'ясувати, що небезпечне захворювання, спалах якого виник в Ухані, викликане вірусом, схожим з збудником ТОРС, що підтвердили дослідження генома 2019 nCoV.

Як виявилося, китайський вірус входить в лінію B групи бета-коронавірусів, його найближчим родичем серед заражаючих людей агентів є саме збудник атипової пневмонії - вірус SARS-CoV. Але їх геноми збігаються тільки на 70% - найбільше вірус виявився схожий на деякі з інфекцій, що циркулюють серед кажанів.

Вчені, на підставі досліджень 24 зразків генома 2019 nCo, прийшли до висновку, що у спалаху інфекції, швидше за все, було одне джерело, так як всі вони виявилися схожими. При цьому китайські експерти допускають, що природним джерелом вірусу є змії. Але міжнародні вірусологи розкритикували їх версію. Дискусії про походження вірусу досі тривають. Глава ВООЗ Тедрос Гебрейесус, зокрема, зазначив, що даних про причини поширення вірусу поки недостатньо.

"Ми знаємо, що вірус може викликати важке захворювання і що можливий летальний результат. Ми знаємо, що серед інфікованих чтверть пацієнтів мають важкі захворювання. Ми знаємо, що в Китаї існує передача інфекції від людини до людини, але поки вона обмежується сімейними групами і медичними працівниками, що доглядають за інфікованими пацієнтами. Ми ще багато чого не знаємо. Ми не знаємо джерела цього вірусу, ми не розуміємо, як легко він поширюється, і ми не до кінця розуміємо його клінічні особливості або тяжкість спричиненої їм інфекції ", - заявив Гебрейесус за підсумками екстреного засідання ВООЗ.

У ВООЗ визнають, що ситуація з вірусом з Китаю серйозна, але поки вона не досягла піку і не вважається глобальною пандемією. При цьому критична небезпека посилюється тим, що 25 січня в Китаї відзначатимуть Новий рік. Офіційні вихідні в країні триватимуть тиждень - за традицією цей час в Китаї використовують для подорожей по світу. У Пекіні вирішили скасувати масові заходи з нагоди Нового року та закрили для відвідувань палацовий комплекс в центрі Пекіна.

Тим часом китайські фахівці продовжують застосовувати нові методи для лікування хворих. Вони активно використовують екстракорпоральну оксигенацію, яка полягає в інтенсивному насиченні крові киснем.

Смертельний вірус з Китаю - симптоми

На перших порах небезпечний вірус з Китаю не має виражених симптомів, які схожі з легкою застудою - інкубаційний період триває близько двох тижнів. Він проявляється у вигляді кашлю, лихоманки і головного болю. Заражені вірусом відчувають утруднення дихання, діарею і біль в животі.

Особливо важливо на самому початку захворювання звернутися до медиків, які на підставі аналізів можуть визначити точний діагноз і виявити вірус в організмі. Справа в тому, що традиційні ліки від застуди з вірусом 2019 nCoV не можуть боротися - через неадекватне лікування пневмонія, що викликається ним, може швидко розвиватися і вражати внутрішні органи людини. Важливо розуміти, що близько 15-20% випадків захворювань є важкими, а смертність від хвороби становить близько 2%.

Стежити за поширенням вірусу з Китаю по країнам світу можна на моніторинговому ресурсі Gisanddata, який регулярно оптимізує всю нову інформацію про небезпечну недугу.

Як захиститися від вірусу з Китаю - рекомендації медиків

В Україні прийняли ряд термінових заходів щодо запобігання поширення небезпечного вірусу з Китаю в країні. Вакцини від нового штаму коронавируса поки не існує - вона поки що на ранній стадії розробки, її зможуть протестувати тільки в травні 2020 року. Центри з контролю і профілактиці захворювань розробили свої рекомендації щодо захисту від китайського вірусу.

Медики рекомендують:

  • часто і ретельно мити руки з милом

  • не торкатися брудними руками очей, носа або рота

  • частіше провітрювати приміщення

  • уникати тісного контакту з хворими людьми

  • скасувати поїздки в країни, де зафіксовано вірус

  • не вживати в їжу непрожаренное м'ясо і сирі яйця

  • пити багато рідини

  • більше гуляти на свіжому повітрі

  • використовувати захисні маски в місцях скупчення людей

  • негайно звертатися в лікарню при появі симптомів грипу і ГРВІ

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що новий вірус в Китаї стрімко поширюється- на ранок 24 січня було відомо про 876 заражених людей і 26 загиблих. У Китаї прийняли екстрені заходи по запобіганню епідемії - там закрили транспортне сполучення з містами-мільйонниками. Влада розглядає питання про термінове будівництво лікарні для тих, що заразилися новим видом вірусу, і шукають можливість виділення тисячі місць для лікування пацієнтів з небезпечним вірусом в діючих медичних установах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?