Росія може це зробити: Зеленський виступив з важливою заявою по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія може це зробити: Зеленський виступив з важливою заявою по Донбасу

Росія може це зробити: Зеленський виступив з важливою заявою по Донбасу
Джерело:  online.ua

Завершення війни на Донбасі важливо не тільки для України, але і для Росії, і для всього світу. Але врегулювання конфлікту можливе лише після повного виведення російських військ з української території. І Росія може це зробити. Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю ізраїльському "9 каналу", передає ONLINE.UA.

"Інтуїтивно відчуваю, що це потрібно не тільки Україні. Я відчуваю і відчуваю, що це велика біда, яка назавжди. Взагалі. Назавжди залишить шрам між Україною і Росією. Що стосується того, як піде далі, ось в цьому плані я бачу діалог. У плані виведення військ з території тимчасово окупованій, тут, звичайно, я вважаю, що тільки Росія це може зробити, тільки вони. Ці війська повинні бути виведені з нашої території. Ось тут я поки не бачу руху", - відповів Зеленський на питання журналіста про можливість завершення війни на Донбасі.

Український лідер підкреслив, що без прямого діалогу з президентом Росії Володимиром Путіним це складне питання не вирішити. Зеленський нагадав, що завдяки переговорам з главою Кремля вдалося повернути додому незаконно затриманих в Керченській протоці моряків і кораблі, хоча вони не пов'язані ні з Мінськими угодами, ні з нормандським форматом.

"У нас з'явився діалог. І не тільки діалог в нормандському форматі. Ми стали про щось говорити. Важливо. Три роки не було "нормандського формату". Ми домовилися. Ми повернули моряків до "нормандського формату". Ми повернули кораблі, Росія на це пішла. Важливо, дуже. Значить ми про щось говоримо. Я вважаю, що діалог почався", - додав Зеленський.

Президент України зазначив, що війна на Донбасі і анексія Криму - велика біда, яка назавжди залишить шрам між Україною і Росією. При цьому Зеленський додав, що без повернення територіальній цілісності України від сходу до Криму конфлікт не вирішити.

"Тому ми, звичайно ж, повинні повернути всі наші території. Я навіть зараз не про міжнародні інституції, знову ж таки, не про суди і так далі. Це прецедент серйозний для всього світу, що так можна. І це найстрашніше. І це жахливо. І це погано. Якщо це закінчиться так в Україні, що ми не повернемо наші території, я впевнений, тоді, що це не остання історія. А повернення територій в Україні буде говорити про те, що війна закінчилася, треба далі якось жити. Жити, не вбиваючи один одного. Це вже говорити треба, сідати за стіл, говорити, розуміти дру друга, спробувати налагодити майбутнє. Можливість цього спільного майбутнього. Спробувати", - підсумував Зеленський.

Слід зазначити, що на даний момент українська сторона в Тристоронньої контактній групі (ТКГ) в Мінську пропонує для другого етапу розведення сил і засобів на Донбасі три точки - контрольний пункт в'їзду і виїзду "Гнутове", залізничний міст у Станиці Луганській і Новоселівку Другу (в районі Авдіївки). Також йдуть переговори про новий обмін полоненими і ймовірность проведення місцевих виборів на Донбасі за умови виведення російських військ з української території та повернення контролю ділянки кордону між Україною і Росією офіційному Києву.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський розкрив подробиці переговорів з Путіним. Він вважає, що президент Росії розуміє позицію українського лідера про те, що Україна - незалежна країна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?