Рухані був розлючений: розкрита чергова скандальна правда про катастрофу МАУ
Категорія
Світ
Дата публікації

Рухані був розлючений: розкрита чергова скандальна правда про катастрофу МАУ

Рухані був розлючений: розкрита чергова скандальна правда про катастрофу МАУ
Джерело:  online.ua

Іранські військові три дні приховували правду про катастрофу МАУ від президента Ірану Хасана Рухані. Вони з першої хвилини знали, що збили український літак бойової ракетою, але навмисне не ставили до відома іранського лідера, який після розкриття правди був розлючений. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на The New York Times.

За даними джерела, першим про те, що іранські військові збили літак МАУ ракетою, дізнався глава ВКС КВІР Амір Алі Хаджизаде. Він повідомив про те, що сталося колегам, в тому числі представникам армії Ірану. Був створений комітет для розслідування катастрофи і тільки після багатогодинних допитів причетних до трагедії військові повідомили про ситуацію аятоллі Алі Хаменеї, як і раніше ігноруючи Роухані.

Джерело зазначає, що президент Ірану протягом трьох днів намагався додзвонитися до військових, але вони йому не відповідали, продовжуючи наполягати на тому, що український літак зазнав аварії через технічну несправність. Тільки 10 січня, коли влада Ірану офіційно назвала версію про удар по Boeing "великою брехнею", військові повідомили президенту правду.

Рухані після цього приказав негайно офіційно визнати "трагічну помилку" та її наслідки. В результаті Хаджизаде зважився публічно взяти на себе відповідальність за трагедію з літаком МАУ, на борту якого загинули 176 осіб.

Нагадаємо, катастрофа МАУ в Ірані сталася 8 січня. Відразу після трагедії Тегеран наполягав на тому, що літак зазнав аварії через технічні несправності або помилки екіпажу. Тільки через три дні Іран взяв на себе провину і офіційно визнав, що збив український пасажирський літак бойовою ракетою "помилково". При цьому іранська влада звинуватила в трагедії США - Тегеран вважає, що трагедія сталася "під час кризи, викликаної авантюризмом США".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що президент України Володимир Зеленський зробив несподіване зізнання про катастрофу МАУ. Він запевнив, що українська влада в перший день знала, що літак був збитий, але не могла про це публічно заявити, так як не було доказів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?