Кабмін неочікувано змінив принцип формування ціни на газ
Категорія
Україна
Дата публікації

Кабмін неочікувано змінив принцип формування ціни на газ

Кабмін неочікувано змінив принцип формування ціни на газ
Джерело:  online.ua

Український уряд неочікувано для всіх обмежив ціну продажу "Нафтогазом України" природного газу населенню і теплокомуненерго середньоарифметичним значенням ціни газу на нідерландському хабі TTF. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на постанову Кабміну.

"З 1 січня 2020 року НАК "Нафтогаз України" здійснює продаж/постачання природного газу ... за цінами, що встановлюються продавцем (постачальником) і покупцем (споживачем), але не вище рівня, який, зокрема враховує середньоарифметичне значення фактичних цін природного газу на наступну добу поставки газу на нідерландському газовому хабі ..., різницю (спред) між ціною на хабі TTF і кордоні України, а також тариф на послуги транспортування газу для точки входу в Україні ...", – йдеться в документі.

Варто звернути увагу на те, що з 1 січня 2020 року ціна покупки природного газу за спецзобов’язаннями не може бути вищою за ціну її продажу відповідно до викладених вище умов плюс торгова надбавка НАК на рівні 1,917% від цієї ціни.

Як відомо, з 1 січня поточного року ціна на газ для населення повинна була стати стати ринковою. Така умова прописана в меморандумі про співпрацю України з МВФ. До цього НАК постачав населенню паливо за зниженою ціною на умовах так званих спеціальних зобов'язань.

Для визначення ціни на газ за спеціальними зобов'язаннями "Нафтогаз" аналізував чотири показники: ціну для комерційних споживачів за минулий місяць, дані Мінекономіки щодо середньої митної вартості газу за минулий місяць, середньозважену ціну на Українській енергетичній біржі, ціну за урядовою постановою №867, яка встановлює ціну 8,55 грн за куб м.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно в РФ  заявили, що готові збільшити обсяги газового транзиту  через Україну. Це можливо у разі збільшення попиту у країнах Євросоюзу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?