ЄС хоче жорстко покарати Польщу - що відбувається
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС хоче жорстко покарати Польщу - що відбувається

ЄС хоче жорстко покарати Польщу - що відбувається

В Парламентській асамблеї Ради Європи стартував розгляд питання, яке може відновити моніторингову процедуру щодо Польщі. Варто звернути увагу на те, що це уперше може статися в історії з державою-членом ЄС. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Європейську правду".

Неважко здогадатися, що предметом розгляду стала судова реформа, яку Польща розпочала ще 4 роки тому, після зміни влади у державі. Ці дії Варшави неодноразово критикували в Євросоюзу, її реформу визнала недемократичною Венеціанська комісія. ПАРЄ у той період також почала вивчення даного питання, але через кількаразову зміну доповідачів робота затягнулася.

"Проєкт, винесений на розгляд ПАРЄ на нинішній сесії, є досить жорстким, він звинувачує польську партію влади, Право і Справедливість (ПіС), у порушенні принципів демократії, впливі на суди тощо. Однак його планують зробити ще жорсткішим. Моніторинговий комітет, який у вівторок розглядає проєкт рішення підтримав правку, яка пропонує запровадити щодо Польщі процедуру моніторингу, яка діє щодо держав, що наразі не виконують умови свого членства у Раді Європі", - сказано в повідомленні.

Якщо подібне станеться, то Польща стане першою державою-членом ЄС яка перебуває під моніторингом. Зараз під моніторингом перебувають 10 держав: Азербайджан, Албанія, Боснія і Герцеговина, Вірменія, Грузія, Молдова, Російська Федерація, Сербія, Туреччина (повернулася під моніторинг рік тому) та Україна.

На даний момент складно прогнозувати, чи буде рішення про відновлення моніторингу підтримане у залі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  влада Європейського Союзу виступила з важливою заявою,  а також озвучила нові вимоги до України. Так, в ЄС звернули увагу Києва на те, що абсолютно готові йти назустріч українським ініціативам із реалізації Угоди про асоціації, однак дуже чекають, щоб ці амбіції були підтверджені.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?