Потужний удар по Росії: Помпео зробив Лукашенко вигідну пропозицію
Категорія
Політика
Дата публікації

Потужний удар по Росії: Помпео зробив Лукашенко вигідну пропозицію

Потужний удар по Росії: Помпео зробив Лукашенко вигідну пропозицію
Джерело:  online.ua

На тлі скандалу між Москвою і Мінськом за цінами на нафту, США запропонували Білорусі повне забезпечення нафтою за вигідними і конкурентними цінами. Таку пропозицію президенту Білорусі Олександру Лукашенко зробив держсекретар США Майк Помпео під час візиту до Мінська, який став першим приїздом глави американської дипломатії в історії незалежної Білорусі, передає ONLINE.UA з посиланням на Белта.

"Наші виробники енергоресурсів готові забезпечити вас на 100% за конкурентними цінами", - заявив Помпео, нагадавши, що США є найбільшим виробником енергоресурсів в світі.

Така тема виникла на тлі конфлікту між Росією і Білоруссю з приводу поставок російської нафти. Лукашенко звинувачує Москву в бажанні наваритися на сусіді, якому продає сировину за цінами вище світових. В зв'язку з цим пригрозив Москві повністю відмовитися від російської нафти і дав розпорядження міністрам шукати альтернативні джерела сировини, в тому числі з Казахстану, Норвегії, Саудівської Аравії і США.

Слід зазначити, що в ході переговорів з Лукашенком Помпео підняв тему санкцій. Він зазначив, що Вашингтон і Мінськ поки не наблизилися до моменту, коли можуть бути скасовані американські санкції проти Білорусі, але запевнив, що питання скасування санкцій буде розглянуто якнайшвидше.

"Ми будемо розглядати, які санкції можна зняти. Поки що ми до цієї точки не дійшли. Але такі моменти, як сьогодні, наближають до цієї мети", - зазначив Помпео.

Держсекретар США висловив надію, що Вашингтон і Мінськ зможуть далі розвивати відносини, що дозволить Білорусі зберігається суверенітет і незалежність. Помпео підкреслив, що не ставить Лукашенко перед вибором між Росією і США через термін давності історичних відносин Мінська з Москвою, але сподівається на зміцнення співпраці Білорусі зі Штатами.

Лукашенко в свою чергу подякував Помпео за приїзд до Мінська незважаючи на ризик. Він назвав Помпео "одним з архітекторів сучасної політики США". На його думку, візит Помпео в Білорусь важливий на тлі різного роду непорозумінь між країнами.

"Ви ризикнули приїхати до Мінська і подивитися на цю країну: що тут за народ, що за люди, що за диктатура, яка тут демократія, багато її - мало і так далі", - заявив Лукашенко, пожартувавши, що білоруська диктатура відрізняється від усіх інших тем, що в суботу та неділю вся країна відпочиває, а президент працює.

Нагадаємо, візит держсекретаря США до Мінська стався вперше в історії Білорусі як незалежної держави. До цього в країну приїжджав радник президента США з національної безпеки Джон Болтон, який пізніше пішов зі свого поста. Перед візитом до Мінська Помпео приїжджав в Україну, а після Білорусі він відправиться в Казахстан і Узбекистан.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Помпео дав гучну обіцянку Україні за підсумками візиту до Києва.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?