Потрібні термінові заходи: в Україні виникли серйозні проблеми з держбюджетом
Категорія
Економіка
Дата публікації

Потрібні термінові заходи: в Україні виникли серйозні проблеми з держбюджетом

Потрібні термінові заходи: в Україні виникли серйозні проблеми з держбюджетом
Джерело:  online.ua

У перший місяць 2020 року з держбюджетом України виникли серйозні проблеми, пов'язані з недоотриманням доходів в розмірі 13,8 млрд гривень. Мінфін готує термінові заходи реагування на поточну ситуацію з бюджетом, щоб уникнути вплив негативних факторів протягом року. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу відомства.

Відзначається, що головна причина недовиконання доходів за січень стали суттєві зміни макроекономічних показників у порівнянні з прогнозом уряду, затвердженим в жовтні 2019 року. Зокрема, це міцний обмінний курс гривні (середній курс січня склав 24,1 гривні за долар, тоді як в бюджеті враховано середньорічний курс 27 гривень за долар), менший обсяг імпорту і більш низькі ціни на газ.

"Міністерством фінансів на підставі оперативних даних за січень буде ініційовано ряд заходів відповідного реагування на об'єктивні фактори, які впливають на доходи і видатки державного бюджету для нівелювання негативного впливу поточних чинників протягом року. Також триває робота головних розпорядників над порядками використання бюджетних коштів і прийняттям паспортів бюджетних програм та розпочато активну роботу над Бюджетною декларацією на 2021-2023 роки", - йдеться в повідомленні.

За інформацією Мінфіну, сукупні запозичення до загального фонду держбюджету в січні склали 50,8 млрд грн, з яких 16,9 млрд грн були отримані на внутрішньому ринку. При цьому, на погашення держборгу в січні направлено 31,6 млрд у гривневому еквіваленті.

Нагадаємо, державний бюджет-2020 взяв за основу курс долара в 27,5 гривні. Рівень доходів України в ній зазначено в 1,09 трильйона гривень, а видатків в 1,18 трильйона. Крім того в бюджет закладені гроші на підвищення мінімальної зарплати до 4723 гривні та підвищення прожиткового мінімуму до 2102 грн.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що МВФ відзначив прогрес України в економічних реформах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?