Макрон прийняв несподіване рішення по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Макрон прийняв несподіване рішення по Донбасу

Макрон прийняв несподіване рішення по Донбасу
Джерело:  Укрінформ

Президент Франції Еммануель Макрон 3 лютого їде в Польщу з метою запросити Варшаву до нормандських переговорів по Донбасу. Таким чином він має намір налагодити стратегічне співробітництво з Польщею, яку Макрон бажає схилити до діалогу з Росією. Про несподіване рішення Макрона по Донбасу повідомив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович, передає ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

Чапутович зазначив, що під час візиту Макрона до Варшави буде підписана стратегічна програма співпраці Польщі з Францією на найближчі чотири роки і декларація про співпрацю з ЄС. Але однією з головних цілей Макрона стане залучення Польщі до переговорів по ситуації на сході України перед і після проведення зустрічей в нормандському форматі.

Слід зазначити, що про нову ініціативу Макрона по Донбасу кілька днів тому повідомляв його радник Еммануель Бонн. Він уточнював, що під час візиту Макрона в Польщу він має намір пояснити позицію Франції щодо ключових для Європи справ, таких як розширення ЄС, відносини з Росією та НАТО. Бонн додав, що Париж має намір консультуватися з Варшавою по Донбасу перед і після зустрічей в нормандському форматі. Він уточнив, що мова йде про включення Польщі в цей формат - "необхідний діалог з Росією на раціональному грунті в питаннях, зокрема, Сходу України".

Експерти вже прокоментували несподіване рішення Макрона по Донбасу. Вони вважають, що запрошення Польщі до переговорів перед нормандським форматом не поліпшить відносин між Польщею та Росією, які зараз є досить напруженими.

"Не думаю, що це якось фундаментально вплине на позицію Польщі щодо Росії і Макрон, напевно, це усвідомлює ... Польська влада натомість на посмішку і французьке рукостискання не подасть руки Росії", - вважає польський експерт, викладач Варшавського університету Анджей Шептицький .

Він підкреслив, що ініціатива Макрона щодо Польщі є свого роду легітимізацією нормандського формату серед країн, які ставилися до нього дуже критично.

Нагадаємо, Макрон раніше неодноразово виступав з критикою на адресу Польщі за її позицію з окремих питань в середині ЄС. На думку політологів, тепер, після фактичного виходу Великої Британії з ЄС, Макрон хоче "гарантувати собі мир, дружбу і симпатію різних країн-членів", тому і вирішив налагодити відносини з Варшавою.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Макрон несподівано для всіх заявив, що абсолютно готовий до більш тісних взаємин з РФ  і главою Кремля Володимиром Путіним незважаючи на його тривалі конфлікти країни зі своїми сусідами, завершення яких "можна чекати дуже довго". Йшлося про конфлікт на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?