В МОН пояснили, чого вимагає Угорщина від України
Категорія
Світ
Дата публікації

В МОН пояснили, чого вимагає Угорщина від України

В МОН пояснили, чого вимагає Угорщина від України
Джерело:  online.ua

У Міністерстві освіти та науки пояснили, чого саме Угорщина вимагає від українського уряду стосовно закарпатської діаспори угорців. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на представництво відомства.

За словами міністерки Ганни Новосад, вимоги було оголошено під час переговорів з очільником угорського МЗС Петером Сійярто. Топ-дипломат зазначив, що Києву необхідно скоригувати пункти щодо мови в ухваленому законі про середню освіту.

У МОЗ пояснили, що йдеться про два пункти — прирівняння угорської до мови корінного народу, а також збільшення годин української, але не за рахунок скорочення інших предметів. Київ не згодний на першу пропозицію, яку неодноразово чув від представників Будапешта.

"Угорська мова під цей принцип не підпадає", - підкреслила Новосад.

Окрім того, українська влада залишилася невдоволеною другою пропозицією.

"Україна не може змусити навчатись дітей впродовж 7 днів на тиждень. Саме до такого результату, може призвести така ініціатива", - зазначили в міністерстві.

Новосад додала, що ідея про збільшення годин української може загрожувати здоров'ю дітей, бо це збільшення навантаження. Вона нагадала також про виконання усіх вимог, які висунула Києву Венеціанська комісія.

Як повідомляв ONLINE.UA, Петер Сійярто виступив із заявою щодо можливої допомоги Україні у питанні підвищення якості освіти в закарпатських школах. За його словами, Будапешт не робив офіційних заяв щодо нового закону раніше, щоб залишити простір для переговорів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?