Виявлено новий загадковий вірус з невідомими науці генами
Категорія
Технології
Дата публікації

Виявлено новий загадковий вірус з невідомими науці генами

Виявлено новий загадковий вірус з невідомими науці генами
Джерело:  online.ua

У Бразилії виявили новий загадковий вірус з невідомим науці ДНК. Йому присвоїли назву яравірус - це перший випадок виявлення невідомої ізольованої групи вірусів або далекого родича гігантського вірусу, який редукувався в процесі еволюції. Інфекційній загадці намагається дати відповідь міжнародна група вчених, яка і виявила яравірус, чий геном майже повністю складається з невідомої ДНК, передає ONLINE.UA з посиланням на Science Alert.

Вірусологи припускають, що яравірус може і не бути надприродним і небезпечним, але його дивовижне походження і дивні гени викликають тривогу. В ході досліджень вже вдалося встановити, що діаметр яравіруса становить 80 нанометрів і він заражає амеб. Заражені амеби були знайдені в штучному озері Пампулха в бразильському місті Белу-Орізонті.

"На відміну від того, що спостерігається у інших ізольованих вірусів амеби, яравірус не є гігантською часткою і не володіє складним геномом, але в той же час несе значну кількість раніше неописаних генів. Тільки шість знайдених генів мали віддалену схожість з відомими вірусними генами", - пояснили вчені.

Що ж стосується того, чим насправді є яравірус, то вчені можуть поки тільки здогадуватися. Вони припускають, що це може бути перший ізольований випадок невідомої групи амебного вірусу або потенційно віддаленого виду гігантського вірусу, який міг якимось чином еволюціонувати в зменшену форму.

"Кількість невідомих білків, що складають частки яравіруса, відображає мінливість, існуючу в вірусному світі, і те, який потенціал нових вірусних геномів ще належить відкрити", - роблять висновок автори дослідження.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше експерти виявили нове джерело поширення китайського коронавіруса, епідемія якого поширюється по всьому світу. За оголошеними даними, фахівці знайшли близько 99% подібності між геномами коронавіруса, які виявили у людей і панголінів. Втім, ці тварини можуть бути не єдиними проміжними носіями нової загрози.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?