Дуже непристойно: в Росії гнівно відреагували на рішення Нафтогазу
Категорія
Політика
Дата публікації

Дуже непристойно: в Росії гнівно відреагували на рішення Нафтогазу

Дуже непристойно: в Росії гнівно відреагували на рішення Нафтогазу
Джерело:  online.ua

"Нафтогаз" готує нові позови проти Росії і "Газпрому" за втрачені активи в Криму. Також в компанії допускають подачу позовів до міжнародного арбітражу і антимонопольний орган ЄС за новим контрактом про транзит і через переуступку боргових зобов'язань Росукренерго. У Росії обурені заявою "Нафтогазу" про нові позови - там назвали дії української компанії "непристойними", передає ONLINE.UA з посиланням на росЗМІ.

"Поведінка української компанії дуже непристойна. Є домовленості про припинення всіх спорів, позовів з умовою, що буде укладено новий контракт на транзит газу через Україну. Контракт укладений. Борг, який, я вважаю, абсолютно несправедливо був присуджений Газпрому Стокгольмським арбітражем, був виплачений. Здавалося б, далі треба працювати з чистого аркуша, але схоже, що і "Нафтогаз" продовжує пред'являти якісь позови Росії ", - відреагував на ситуацію член комітету Ради Федерації з міжнародних справ Сергій Цеков.

Слід зазначити, що до цього виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко пояснював, що компанія подає позови проти Росії за активи в Криму, а не проти "Газпрому". Тому цей арбітраж не підпадає під домовленості про врегулювання спорів з російською компанією, укладені в грудні 2019 року під час підписання нового транзитного контракту. Вітренко уточнив, що сума компенсацій за втрату активів в Криму складає близько 8 млрд доларів без урахування відсотків.

З "Газпромом" питання щодо переуступки боргових зобов'язань Росукренерго "Нафтогаз" готовий вирішувати без судових процесів. Якщо ж спільної мови не вдасться знайти, то може бути подана скарга міжнародний арбітраж в Стокгольмі. Також "Нафтогаз" вивчає можливість подачі скарги в європейський антимонопольний орган з перспективою процесу в суді ЄС про зловживання "Газпромом" своїм домінуючим становищем, міжнародний арбітраж в Цюріху на підставі шведського права за новим транзитним контрактом.

"Вирішення питань перенесення точок передачі, розблокування експорту газу незалежними газодобувними компаніями і транзиту середньоазіатського газу в перспективі дозволять Україні отримати додаткові доходи від транзиту, а також знизити ціну газу для споживачів країни", - пояснив Вітренко.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Нафтогаз України вирішив завдати нового удару по РФ. Виконавчий директор компанії Юрій Вітренко зізнався, що НАК подає оновлені позови проти Росії до Третейського суду Гааги. Компанія планує зобов'язати РФ виплатити понад 7 млрд доларів компенсації за захоплення активів в окупованому Криму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?