НБУ приголомшив заявою про тіньову економіку України
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ приголомшив заявою про тіньову економіку України

НБУ приголомшив заявою про тіньову економіку України
Джерело:  online.ua

Офіційний ВВП України приблизно на чверть складається з тіньових економічних операцій, що сягає 846 мільярдів гривень. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Нацбанку.

За Меморандумом про співробітництво з Мінекономіки, НБУ та Держстатом компанія Ernst&Young провела дослідження за підтримки Mastercard. Виявилося, що тіньова економіка складає 23,8% від офіційного ВВП 2018 року.

Показники цієї тіні, у свою чергу, створені готівковими розрахунками. Вони сягають показника у 19,7% від ВВП - 702 мільярдів гривень. Решта — негрошова тіньова економіка.

Нацбанк вважає, що така ситуація може бути подолана. Для цього необхідно розвивати систему безготівкового розрахунку.

"Загалом на зменшення тіньової економіки може впливати запровадження здійснення соціальних виплат виключно у безготівковій формі, податкових пільг, встановлення торговельних POS-терміналів представниками малого та середнього бізнесу, а також додаткове стимулювання торговців та споживачів до проведення безготівкових розрахунків", - пояснили у відомстві.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства оголосили прогноз щодо рівня зростання українських зарплат цьогоріч. Передбачається, що показники будуть схожі на 2019 рік. Підвищення сягатиме близько 8-9%, але може уповільнитися через зниження інфляції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?