Україна добилася нової перемоги в Гаазі над Росією: в Москві зухвало відреагували
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна добилася нової перемоги в Гаазі над Росією: в Москві зухвало відреагували

Україна добилася нової перемоги в Гаазі над Росією: в Москві зухвало відреагували
Джерело:  online.ua

Україна домоглася нової перемоги в Гаазі над Росією. Напередодні Арбітражний трибунал в Гаазі прийняв рішення розглядати справу про порушення Росією Конвенції ООН з морського права щодо блокади Керченської протоки і Азовського моря за позовом України. У Росії відреагували на це рішення. У МЗС РФ упевнені, що на наступному етапі розгляду справи суд прийме позицію Росії і залишить без задоволення всі вимоги української сторони. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу російського дипвідомства.

У Москві вважають, що суд в Гаазі нбито врахував головний ключовий агрумент Росії, яка намагається довести "неіснуючий суверенітет України над Кримом". При цьому в РФ також вважають, що морський трибунал, сформований для вирішення питань про "тлумачення або застосування" Конвенції 1982 року, "не має права визначати державну приналежність суші".

"Російська Федерація розраховує, що на наступному етапі розгляду даної справи арбітражний трибунал в повній мірі врахує російську позицію і в результаті залишить без задоволення всі українські вимоги", - впевнені в МЗС РФ.

Нагадаємо, даний морський позов України проти Росії неодноразово намагалася заблокувати Москва на підставі того, що "Азовське море і Керченська протока не мають статусу територіального і історично є внутрішніми водами України і РФ". Але суд вирішив, що вимога РФ про статус внутрішніх вод не є належним приводом для заперечення юрисдикції.

"Рішення означає необхідність здійснення юридичної експертизи незаконного будівництва Росією Керченського моста і зупинок судів в Азовському морі, які завдають шкоди міжнародному судноплавству", - пояснили в МЗС України рішення суду Гааги, підкресливши, що суд цим рішення відхилив спроби Росії уникнути відповідальності за блокаду Азовського моря і Керченської протоки.

У МЗС додали, що Україна буде здійснювати підготовку для належного представлення справи по суті перед Арбітражним трибуналом перед слуханнями по суті. Також у відомстві уточнили, що згідно з правилами процедури, рішення Арбітражного трибуналу буде оприлюднено після того, як сторони висловлять свої можливі заперечення щодо наявності в тексті рішення конфіденційної інформації, але не пізніше, ніж через 21 день після його прийняття.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна звернулася до Міжнародної морської організації (IMO) при ООН зі скаргою проти Росії за протиправну діяльність в Чорному і Азовському морях.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?