Великий піст 2021: як дотримуватися, що можна і не можна їсти
Категорія
Культура
Дата публікації

Великий піст 2021: як дотримуватися, що можна і не можна їсти

Великий піст 2021: як дотримуватися, що можна і не можна їсти
Джерело:  online.ua

У 2021 році Великий піст починається відразу після Масляної, з понеділка, 15 березня. Він триватиме 48 днів і завершиться 1 травня, напередодні Великодня, який в цьому році випадає на 2 травня. Великий піст вважається найсуворішим і найголовнішим у православних християн - в цей період люди дотримуються харчових обмежень, присвячуючи себе покаянню і духовному очищенню. Як правильно дотримуватися посту, що можна і не можна їсти в піст, календар харчування по днях на період Великого посту - в матеріалі ONLINE.UA.

Великий піст 2021 року - що можна і не можна їсти

Великий піст ділиться на два періоди - Свята Чотиридесятниця і Страсна Седмиця. Чотиридесятниця встановлена на честь сорокаденного посту Спасителя, а Страсна седмиця - на згадку останніх днів його земного життя, страждань, смерті і поховання Христа. Найсуворішими тижнями поста вважаються перший і останній - протягом них є такі дні, коли церковним статутом передбачена повна відмова від їжі. Під час Великого посту не можна їсти м'ясо, м'ясні продукти, яйця, молоко і молочні продукти. Крім того, в деякі дні Великого посту забороняється вживати рибу, олію та варену їжу - тільки сироїдіння.

Що можна їсти у Великий піст:

  • Овочі і фрукти - основа пісного харчування.

  • Сухофрукти та горіхи - головні ласощі під час посту, багаті вітамінами, жирами і білками.

  • Крупи - джерела складних вуглеводів, що відповідають за відчуття насичення.

  • Боби (соя, горох, нут, сочевиця, квасоля) - кращі джерела білка під час посту.

  • Гриби - цінне джерело білка і альтернатива м'ясу.

  • Риба і морепродукти - дозволяється тільки два рази в Великий піст (на Благовіщення і у Вербну неділю).

  • Рослинна олія - дозволена в окремі дні посту.

  • Випічка, для приготування якої не використовують яйця і продукти молочного походження.

Якщо ви вирішили дотримуватися Великого посту, то від багатьох продуктів доведеться відмовитися. Не можна їсти в цей період будь-які м'ясні продукти, яйця, молоко, кисломолочні продукти, кондитерські вироби. Під забороною також алкоголь.

Великий піст 2021 - календар харчування по днях

У Чистий понеділок, 15 березня, перший день Великого посту 2021 року, прийнято повне утримання від їжі. В інші дні, згідно з календарем харчування, меню складається за такими правилами:

  • понеділок, середа, п'ятниця - сироїдіння (вода, хліб, фрукти, овочі);

  • вівторок, четвер - можна варені страви без олії;

  • субота, неділя - дозволена їжа з рослинною олією, а також трохи вина.

На Великий піст припадають кілька православних свят: Благовіщення, Лазарева субота і Вербна неділя. У ці дні також можна відійти від строгих обмежень в їжі і подати на стіл рибне блюдо з келихом вина.

Перший тиждень - Чиста седмиця

15 березня (понеділок)- повне утримання від їжі.

16, 17, 18, 19 березня (вівторок, середа, четвер, п'ятниця)- сироїдіння - можна їсти тільки сиру їжу рослинного походження (хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед).

20 і 21 березня (субота і неділя)- гаряча їжа з маслом - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням рослинної олії.

Другий тиждень - Друга седмиця

22, 24, 26 березня (понеділок, середа, п'ятниця)- сироїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

23, 25, 27, 28 березня (вівторок, четвер, субота, неділя)- гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

Третя і четверта тижні - Хрестопоклонні

29, 31 березня, 2 квітня (понеділок, середа, п'ятниця) - сироїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

30 березня, 1, 3, 4 квітня (вівторок, четвер, субота, неділя)- гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

5, 7, 9 квітня (понеділок, середа, п'ятниця)- сироїдіння - споживання неварені їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

6, 8, 10, 11 квітня (вівторок, четвер, субота, неділя)- гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

П'ятий тиждень - Похвальна седмиця

12, 14, 16 квітня (понеділок, середа, п'ятниця)- сироїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

13, 15, 17, 18 квітня - (вівторок, четвер, субота, неділя)- гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

Шостий тиждень Великого посту

19, 21, 23 квітня (понеділок, середа, п'ятниця)- сироїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

20, 22 квітня (вівторок, четвер)- гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

24 і 25 квітня (субота і неділя)- Лазарева субота і Вербна неділя - дозволено їсти варену рослинну їжу (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії і рибу.

Сьомий тиждень - Страсна седмиця

26, 27, 28, 29 квітня (понеділок, вівторок, середа, четвер) - сироїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

30 квітня- страсна п'ятниця - повне утримання від їжі.

1 травня (субота) - гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

Як дотримуватися Великого посту 2021?

Крім обмежень в їжі, під час Великого посту християни дотримуються строгих правил і відходять від звичайного способу життя.

  • У період Великого посту не святкують весілля і вінчання.

  • Подружжя утримуються від інтимної близькості.

  • В піст не веселяться, не відвідують розважальні заходи.

  • Під час Великого посту не можна сваритися і лаятися, піддаватися заздрості і осуду.

Вільний час в період Великого посту прийнято приділяти молитві, відвідуванню храмів і допомоги нужденним людям. В пост вітається благодійність та турбота про близьких.

Раніше ONLINE.UA розповідав, як уникнути стресу для організму при виході з Великого посту- поради дієтологів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?