США поставили Росії жорсткий ультиматум через Крим і Донбас
Категорія
Політика
Дата публікації

США поставили Росії жорсткий ультиматум через Крим і Донбас

США поставили Росії жорсткий ультиматум через Крим і Донбас
Джерело:  online.ua

США не визнають і ніколи не визнають домагання Росії на суверенітет українського Криму. Ми закликаємо Росію припинити окупацію Криму. Вашингтон засуджує незаконні дії Росії в Криму та її триваючу агресію проти України на Донбасі, і буде зберігати санкції проти Росії до тих пір, поки Москва не поверне контроль над Кримом Україні і повністю не виконає свої зобов'язання по Мінським угодам. Про це йдеться в заяві глави Держдепу США Майка Помпео, поширеному американським Держдепартаментом до шостих роковин анексії Криму Росією, передає ONLINE.UA.

"Крим - це Україна. Окупація Росією Криму та посилення мілітаризації півострова становлять загрозу для нашої спільної безпеки. Шість років по тому Росія продовжує поширювати брехню і дезінформацію про свою невдалу спробу узаконити нелегітимну анексію українського півострова. Її зусилля приречені на провал. Світ ніколи не забуде вторгнення Росії в Україну ", - заявив Помпео.

Глава дипломатичного відомства США в ультимативній формі закликав Росію повернути Україні Крим і припинити війну на Донбасі, інакше Вашингтон продовжить запроваджувати нові санкції проти РФ, поки не будуть виконані ці умови. Помпео також закликав Москву припинити порушувати права і свободи людей в Криму. Він нагадав, що понад 80 осіб з Криму, включно з членами кримськотатарської громади, були ув'язнені Росією, а деякі з них були піддані тортурам, за мирну протидію окупації. Члени кримськотатарської громади продовжують піддаватися необгрунтованим рейдам в їх будинках і мечеті, спостереженню і залякуванню з боку окупаційної влади, обмеженню на культурні заходи та криміналізації їх представницького органу, Меджлісу. Росія насильно закликала в свою армію майже 20 тисяч кримських чоловіків в порушення міжнародного права. Також окупаційна влада жорстко обмежує свободу віросповідання і переслідує віруючих за фіктивні звинувачення в тероризмі.

"Сполучені Штати закликають Росію звільнити всіх українців, яких вона незаконно ув'язнила в помсту за їх мирну незгоду з окупацією, і покласти край зловживанням основними свободами в Криму. Наростаюча мілітаризація Криму є загрозою загальної безпеки. Ми закликаємо Росію припинити окупацію Криму і припинити порушувати права людини на півострові ", - підкреслив Помпео.

Слід зазначити, що під час візиту в Україну Помпео заявляв українській владі, що Крим для України втрачено, тому що Росія нікому нічого не віддасть. Під час зустрічі з представниками антикорупційної спільноти і кримською активісткою Еміне Джеппаровою глава Держдепу США заявив, що "Крим втрачено і світові гравці це розуміють".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Помпео зробив несподівану заяву про війну на Донбасі. Він вважає, що остаточно вирішити конфлікт на Донбасі повинні Росія і Україна. Європа, за словами Помпео, не відмовляється брати участь у вирішенні складного питання, але до згоди насамперед повинні прийти Москва і Київ між собою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?