Названа несподівана причина раннього старіння
Категорія
Технології
Дата публікації

Названа несподівана причина раннього старіння

Названа несподівана причина раннього старіння
Джерело:  online.ua

Ожиріння є причиною раннього старіння і передчасної смерті. Зайва вага викликає не тільки генетичні порушення, ослаблення імунітету і розвиток цукрового діабету, хворобу Альцгеймера, рак, серцево-судинні та інші захворювання, а й на молекулярному і клітинному рівнях привертає людей до раннього розвитку хронічних захворювань, які безпосередньо пов'язані зі старінням. До такого висновку прийшли канадські вчені з Університету Конкордія, передає ONLINE.UA з посиланням на Science Alert.

Експерти проаналізували близько 200 досліджень, присвячених оцінці зв'язку ожиріння зі схильністю до різного типу генетичних порушень і серйозних захворювань. В ході мета-аналізу вони простежили вплив надмірної ваги на всі процеси організму.

"Уже на найтонших рівнях ми бачимо, що ожиріння є фактором, який пришвидшує механізми старіння. Насправді, механізми, за допомогою яких розвиваються супутні захворювання ожиріння і старіння, дуже схожі", - підвели підсумки своєї наукової роботи вчені.

За твердженням фахівців, ожиріння є дзеркалом старіння, однією з його форм, яка передбачає більш ранній початок хронічних захворювань, в основному пов'язаних зі старінням. Вони привели невтішні цифри, якими показали, на скільки скорочується тривалість життя через зайву вагу - у чоловіків на 5,8 років, а у жінок на 7,1 років.

Автори закликали своїх колег почати розглядати надлишкову вагу як фактор раннього старіння, що дозволить переосмислити контекст проблеми глобальної епідемії ожиріння, пов'язаної з малорухливим способом життя та харчуванням. Вони нагадали, що за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, близько 1,9 мільярда дорослих і 380 мільйонів дітей мають надлишкову вагу або страждають від ожиріння, а в усьому світі число смертей від ожиріння вище, ніж від виснаження.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, як можна зупинити старіння після 30 років. Американські вчені з Університету Південної Флориди переконані, що запобігти незворотним процесам старіння допомагає багатозадачне навантаження на мозок.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?