США перекидають тисячі військових і танків у Польщу: Росія пригрозила відповіддю
Категорія
Світ
Дата публікації

США перекидають тисячі військових і танків у Польщу: Росія пригрозила відповіддю

США перекидають тисячі військових і танків у Польщу: Росія пригрозила відповіддю
Джерело:  online.ua

У суботу, 29 лютого, стартували наймасштабніші навчання НАТО в Європі за останні 25 років. В рамках Defender Europe 20 США терміново перекидають тисячі військових і танків в Європу. Перші військовослужбовці армії США вже перетнули польський кордон, передає ONLINE.UA з посиланням на міністра національної оборони Польщі Маріуша Блащака.

Блащак повідомив про перекидання американських військових і озброєння в Польщу в соцмережі. За словами польського міністра, всього в навчаннях візьмуть участь 20 тисяч американських солдатів і ще 17 тисяч військових з Німеччини і Великої Британії. Зокрема, від сухопутних військ візьмуть участь командування дивізії, три бронетанкові бригади, бригада артилерії, підрозділи підтримки цих сил, підрозділи американських ВПС і морської піхоти.

"Ці навчання демонструють прагнення США захищати європейських союзників і партнерів. Як і багато інших маневри за участю союзників по НАТО, Defender-Europe 20 носять оборонний характер і не спрямовані проти кого-небудь. Їх основною метою буде перевірка здатності американської армії до перекидання сухопутних сил з баз в глибині США в порти на східному узбережжі, а потім в морські порти в Європі ", - запевнили в польському відомстві.

Блащак уточнив, що американську військову техніку доставлять до Європи на судах, а потім перевезуть наземним транспортом в райони оперативного призначення - через територію Німеччини і Польщі до країн Балтії.

У Росії стурбовані навчаннями Defender Europe 20, які стануть третіми за масштабом у Європі з часів холодної війни. Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Москва відреагує на навчання, але без ризиків. У Москві за традицією звинуватили США і НАТО в нагнітанні напруженості.

Нагадаємо, раніше генсек НАТО Йенс Столтенберг виступав з важливою заявою з приводу масштабних навчань. Він запевняв, що країнам-сусідам альянсу вони не несуть загрози. Столтенберг нагадував, що НАТО - оборонний альянс, тому має право проводити навчання зі своїми військами на території країн-учасниць.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що ще восени 2019 року США стягнули танки до кордону Білорусі. Батальйони армії США розмістили в Литві, на полігоні Пабраде, до весни 2020 року. У Пабраде прибули приблизно 30 танків Abrams, 25 бойових машин піхоти Bradley і інші озброєння.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?