Повне перемир'я: США зважилися на рішучий крок
Категорія
Світ
Дата публікації

Повне перемир'я: США зважилися на рішучий крок

Повне перемир'я: США зважилися на рішучий крок
Джерело:  online.ua

Війна в Афганістані закінчилася. Про це свідчить рішення США підписати з представники руху "Талібан" мирну угоду. Згідно з документом, американські війська покинуть територію Афганістану протягом 14 місяців. Мирну угоду було підписано 29 лютого в Досі спецпредставником США по Афганістану Залмаєм Халілзадом і заступником лідера руху "Талібан" муллою Абдулою Гані Барадаром, передає ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

На підписанні мирної угоди в Афганістані також були присутні президент Афганістану Ашраф Гані, глава Пентагону Марк Еспер, держсекретар США Майк Помпео, генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг. Цей документ покладе початок врегулюванню збройного конфлікту, що триває в Афганістані вже майже 20 років.

"Ця угода стала результатом багатьох зусиль, цим ми підтверджуємо, що Афганістан ніколи не буде базою для терористів", -сказав держсекретар США Майк Помпео, виступаючи на церемонії підписання угоди.

Помпео уточнив, що Вашингтон також гарантує, що буде допомагати з фінансуванням навчання, консультування та забезпечення екіпіровкою афганських сил безпеки. Також США відмовляться від застосування сили і від втручання в справи Афганістану.

У мирній угоді прописано, що США повинні скоротити чисельність військ в Афганістані до 8,6 тисяч осіб протягом 135 днів, а після цього надалі виводитимуть всіх американських сил і сил НАТО протягом 14 місяців. Крім того, США зобов'язуються зняти санкції з членів руху до серпня 2020 року. "Талібан" в свою чергу зобов'язався утримуватися від насильства і розірвати зв'язки з "Аль-Каїдою". Крім того, угода передбачає "постійне і всеосяжне перемир'я".

Нагадаємо, американські військові та їхні союзники по коаліції знаходяться в Афганістані з жовтня 2001 року. За час антитерористичної операції загинули понад 2300 американських військових і близько 1000 військовослужбовців країн коаліції.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що американський лідер Дональд Трамп закликав Росію, Пакистан і Індію брати активнішу участь у війні в Афганістані. Глава Білого дому, говорячи про боротьбу з талібами і угрупованням "Ісламська держава" в Афганістані, закликав наближені до регіону країни "боротися".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?